Mesures de la sisena onada

Catalunya aixeca restriccions amb la covid-19 encara en expansió

  • A partir d’aquest divendres ja no s’apliquen limitacions d’aforament ni de reunions, així com tampoc l’ús del passaport covid

  • Els experts veuen «precipitat» el final de les restriccions i recorden que el virus continua «tensant» el sistema sanitari

Catalunya aixeca restriccions amb la covid-19 encara en expansió

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Catalunya ja s’ha desprès de gran part de les restriccions traçades per frenar l’expansió del coronavirus responsable (encara) de la pandèmia de covid-19. Aquesta desescalada exprés, a diferència del gradual aixecament de mesures d’altres onades, es produeix en un moment d’especial incertesa. Segons reconeix la mateixa resolució de la Generalitat, «l’objectiu de doblegar la corba pandèmica de la sisena i actual onada encara no s’ha assolit». I les dades epidemiològiques, lluny de ser favorables, només deixen entreveure signes de «desacceleració» del virus i «estabilització» d’alguns indicadors. El virus fa més de cent dies que està en expansió i, segons reflecteix l’Rt, el ritme de contagis s’alenteix, però encara no s’ha frenat.

Aquest mateix divendres, Catalunya elimina les limitacions d’aforament i reunions, així com l’ús del passaport covid-19 en tota mena d’establiments. Segons recull el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), la decisió es basa en un informe del director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, emès el 26 de gener del 2022. El diagnòstic dibuixa un balanç ple de clarobscurs. D’una banda, assenyala que el coronavirus «està en una fase de transmissió comunitària no controlada i sostinguda que pot superar les capacitats de resposta del sistema sanitari». De l’altra, valora positivament la «reducció» d’alguns indicadors assistencials, així com l’estabilització de les xifres de visites per la covid-19 en l’atenció primària i els ingressos per aquesta malaltia. Amb aquest balanç sobre la taula, el Govern «considera justificat» aixecar el gruix de les restriccions.

¿Però és aquest el millor moment per aixecar les mesures? Segons argumenten diversos experts interpel·lats per EL PERIÓDICO, el final de les restriccions arriba en un moment especialment complicat. «Eliminar mesures ara mateix és precipitat. El més prudent seria anar desescalant de manera progressiva tan bon punt millorin els indicadors, no aixecar totes les restriccions quan encara estem a la cresta de l’onada», argumenta l’epidemiòleg Antoni Trilla, membre del comitè assessor sobre covid-19 de la Generalitat. «El debat sobre les restriccions és una equació molt complexa. Des del punt de vista científic i sanitari és molt clar que ara mateix no estem en una situació favorable i que el millor seria mantenir-les. Però també és cert que cal tenir en compte que hi ha altres factors, com l’impacte social i econòmic d’aquestes mesures», reflexiona el doctor.

«Eliminar mesures ara mateix és precipitat. El més prudent seria anar desescalant de manera progressiva»

Antoni Trilla, epidemiòleg

Trilla, per la seva banda, apunta a un dels principals termòmetres per mesurar l’impacte de la covid-19: el sistema sanitari. Per il·lustrar el moment de «tensió» que encara viuen hospitals i centres d’atenció primària, l’especialista trasllada la següent pregunta per mesurar la magnitud que (encara) avui suposa la covid-19: «¿Si vostè necessités atenció mèdica, ja sigui per covid-19 o per qualsevol altra malaltia, pot el sistema sanitari atendre’l correctament? Ara mateix hi ha molts hospitals que continuen desprogramant cirurgies no essencials, hi ha molt personal sanitari de baixa i en la primària no donen l’abast per atendre més pacients», comenta el doctor. «No hi ha varetes màgiques per solucionar això, però urgeix reforçar el sistema sanitari. Des d’ampliar la capacitat de les ucis fins a millorar els contractes i captar més personal», afegeix.

¿Efecte rebot?

Notícies relacionades

L’adeu a les restriccions podria, d’una banda, alentir la baixada de la corba de la sisena onada i, de l’altra, podria generar un «efecte rebot». «L’aixecament de les mesures podria generar una falsa sensació de seguretat perquè, en el fons, trasllada el missatge que la pandèmia ja s’ha acabat», explica Salvador Macip, també membre del comitè assessor i científic de la Universitat Oberta de Catalunya. «El problema de crear falses expectatives és que quan s’incompleixen, perquè la pandèmia és molt impredictible, també generen molta frustració. I com més augmenta la fatiga pandèmica més complicat serà que si el dia de demà es tornen a complicar les coses, la gent respecti les mesures», comenta l’especialista, també afiliat a la Universitat de Leicester.

«L’aixecament de les mesures podria generar una falsa sensació de seguretat»

Salvador Macip, metge i investigador

L’especialista pronostica que, a curt termini, caldrà esperar almenys «unes setmanes» per veure si la covid-19 frena el seu avenç. Si tot va bé, comenta Macip, de cara a la primavera tot apunta que estarem en una situació més tranquil·la. Sobretot perquè entre la gent que ja ha passat la covid-19 i la que ha rebut una dosi de reforç ja hi haurà una mica més d’immunitat col·lectiva davant aquest virus. Més enllà d’aquesta previsió, el científic apunta que no és prudent fer previsions a llarg termini. O parlar de quan arribarà el final definitiu de la pandèmia. «No és realista marcar terminis o dates límits per tornar a la normalitat perquè, com ja hem vist en aquests dos anys, la pandèmia pot canviar en qüestió de setmanes. L’important és marcar-se com a objectiu disminuir el màxim possible el nombre de casos», comenta. Llavors sí que podrem respirar una mica més tranquils.