Tecnologia

Com Google va triar Màlaga per al seu Centre de Ciberseguretat: un dinar de Nadal, un capvespre i una vista al Port

El creador de VirusTotal, el malagueny Bernardo Quintero, relata les claus dels 10 dies que van fer decidir el gegant tecnològic a triar Màlaga per a un centre d’abast mundial

Com Google va triar Màlaga per al seu Centre de Ciberseguretat: un dinar de Nadal, un capvespre i una vista al Port
4
Es llegeix en minuts

Les grans inversions de vegades es decideixen per petits detalls. Tan petits com una vista al Port de Màlaga, fruit d’un dinar de Nadal un dia de desembre dels que només fa a Màlaga: sense núvols, amb temperatura temperada i un viu color vermellós al cel mentre vespreja. N’hi va haver prou perquè Google es convencés que Màlaga havia de ser la destinació d’una part dels 500 milions d’euros d’inversió previstos a Espanya i l’obertura del seu Centre de Ciberseguretat per al 2023.

Darrere d’això estava la mà del malagueny Bernardo Quintero, el creador de VirusTotal i un dels experts més grans del món en virus informàtics. En un fil publicat dimarts passat en el seu compte de Twitter rememora com la multinacional va optar per Màlaga. Una decisió clau que ha situat Màlaga com a destinació preuada en el món tecnològic i que ha confirmat la seva puixança.

No té desperdici el relat de Bernardo Quintero, que comença recordant la falta d’espai per a oficines que hi ha a Màlaga i l’interès creixent d’empreses tecnològiques per instal·lar-se a la ciutat. Amb aquesta arrencada recorda la cadena de detalls que van fer decidir Google per Màlaga, decisió que es va gestar un 4 de desembre del 2018 i després d’anar descartant diverses candidatures que s’havien plantejat fins aquell moment.

«Feia bastant temps que buscàvem localització, havíem visitat diversos emplaçaments però cap havia quallat, fins que un dia la nostra UX/UI aka «dissenyadora tot terreny», Ángela Dini, va dir que havia vist aquest edifici... era desembre del 2018...», relata Bernardo Quintero, que es refereixi a l’antiga seu del Govern Militar, al passeig de la Farola. Un edifici de 2.500 metres quadrats situat al costat del moll 1, amb unes vistes espectaculars cap al Port i que portava anys sense ús.

Dinar de Nadal

Amb aquest edifici en ment, Bernardo Quintero va fer el primer pas: «Aprofitant que teníem dinar de Nadal d’equip al centre de Màlaga, la nostra Office Manager, Paloma Simón, se les va enginyar perquè després del dinar anéssim a prendre unes copes just davant de l’edifici, era el 4 de desembre del 2018, així tots podríem veure’l...». En aquell moment es va començar a estendre la idea que la seu de Google podria ser a Màlaga. L’equip de Bernardo ja n’estava convençut i només quedava convèncer Google. Així que el següent pas va ser traslladar les sensacions que va viure el seu equip aquell 4 de desembre del 2018 de copa postdinar de Nadal.

Allà mateix, en ple capvespre de Màlaga al desembre, en mànigues de camisa i amb el cel ple de colors intensos, el vídeo recollia la ubicació de l’edifici i el seu entorn. «Aquest vídeo l’hi vaig enviar al meu cap aquella mateixa nit quan vaig tornar a casa...», continua Bernardo Quintero. Uns quants segons d’una presa de 360 graus sobre el moll 1 van viatjar en ‘e-mail’, acompanyats d’unes dades de l’edifici, a la seu de Google i tot es va engegar de forma oficial.

Notícies relacionades

L’endemà Quintero es va posar en marxa, va contactar amb la propietat de l’edifici, li va escriure un correu i als tres dies va rebre la resposta: «Vaig quedar amb el seu propietari, Antonio González, per anar a visitar-lo in situ el 14 de desembre (no podia abans, l’11 i 12 estàvem d’‘off-site’ a Sierra Nevada)...». Deu dies després del menjar de Nadal, Bernardo Quintero va arribar a l’antiga seu del Govern Militar per parlar amb Antonio González i conèixer l’edifici per dins. Tot just una hora després, la decisió estava ja tancada.

Google i Bernardo Quintero

Google va adquirir el 2012 l’empresa malaguenya Virus Total, fundada i dirigida per Bernardo Quintero, que ofereix un servei ‘online’ multiantivirus amb la base de dades en ciberseguretat més gran possible. La presència de Virus Total a Màlaga i el puixant ecosistema tecnològic de la capital, amb realitats com el PTA, ha sigut clau perquè el gegant nord-americà hagi apostat per la ciutat a través d’iniciatives com el programa «Google for Startups Accelerator», que assessora noves empreses en matèria de ciberseguretat. Virus Total també manté una estreta col·laboració amb la Universitat de Màlaga a través d’un programa de beques i, a més, va traslladar la seva seu a un dels seus edificis el 2018, on ja treballen unes 40 persones.