Amb dos, poc més de la meitat

El reforç de Pfizer i Moderna evita en un 90% l’hospitalització per òmicron

El reforç de Pfizer i Moderna evita en un 90% l’hospitalització per òmicron

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un estudi dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, per les seves sigles en anglès) ha conclòs que les vacunes de reforç contra la covid d’ARNm (ja sigui de Pfizer o de Moderna) són un 90% eficaces per protegir contra les hospitalitzacions relacionades amb la variant òmicron.

El valor de la tercera dosi d’una vacuna d’ARNm és significatiu, ja que dues dosis només van ser un 38% efectives en la protecció contra les visites a urgències relacionades amb l’òmicron, en comparació amb un 82% amb les tres dosis, i només un 57% efectives en la protecció contra les hospitalitzacions per òmicron.

Aquestes dosis de reforç van ser encara més eficaces contra la variant delta, ja que protegien contra el 94% de les visites urgències i hospitalitzacions.

«Altament efectives»

«Les nostres descobertes proporcionen una evidència important que les vacunes de reforç són altament efectives i que aquells que no estan vacunats tenen un risc significativament més alt d’experimentar resultats més greus de covid i haurien de vacunar-se i obtenir la dosi de reforç tan aviat com sigui possible», explica un dels autors de la recerca, Shaun Grannis, professor de Medicina Familiar a l’Escola de Medicina de la Universitat d’Indiana (Estats Units).

Notícies relacionades

Aquest estudi pertany a la Red Vision, que s’ha portat a terme en 10 estats entre l’agost del 2021 i gener del 2022. Els CDC van col·laborar amb sis sistemes sanitaris nord-americans, a més de l’Institut Regenstrief, per crear aquesta xarxa a fi d’avaluar l’eficàcia de la vacuna contra la covid.

Altres membres en són el Centre Mèdic Irving de la Universitat de Colúmbia, HealthPartners, Intermountain Healthcare, Kaiser Permanente Northern California, Kaiser Permanente Northwest i la Universitat de Colorado.