A l’espera del descens

L’ocupació a les ucis es manté estable a Catalunya

L’Rt segueix el seu lleuger descens i la positivitat està 10 punts més baixa que fa tres setmanes

L’ocupació a les ucis es manté estable a Catalunya

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus continua avançant a Catalunya marcat per la variant òmicron, de la qual podrien contagiar-se el 60% dels europeus abans del març segons l’OMS, que veu en aquesta mutació el que pot ser l’últim espeternec de la pandèmia. Els positius continuen sent molt elevats cada dia, però el cap de setmana es reporten menys dades: Salut ha comunicat aquest dilluns 15.533 contagis més, cosa que ja acosta la xifra als dos milions de catalans que han contret la covid (1.985.107).

Aquestes xifres també mostren una certa estabilització en el sistema sanitari, encara fortament tensionat, principalment a les ucis, on es mantenen 506 pacients. Els ingressos pugen i passen de 2.708 a 2.816, però s’ha de tenir en compte que els caps de setmana no es donen tantes altes.

En aquest context, l’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Enric Álvarez considera que encara no és moment de ‘gripalitzar’ la covid, perquè el nombre d’hospitalitzats a les ucis i els contagis continuen sent «massa elevats». També ha explicat que, malgrat la «tensió» que està vivint el sistema sanitari, la situació de les unitats de crítics s’està «estabilitzant».

Com a dada important que marca el que podria ser el declivi del pic de la sisena onada, la positivitat, que es manté estable després de baixar de manera continuada: està al 20,5%, quan aquest mateix mes va arribar a superar el 30% de les proves realitzades. És un descens molt significatiu tot i que recordem que és lluny del 5% com a límit que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en un document publicat el maig de l’any passat.

Notícies relacionades

Respecte a altres indicadors de referència, el risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia continua escalant i ha arribat a un nou rècord de 6.489 punts. La velocitat de propagació del virus (Rt) s’ha reduït lleument i s’ha situat en 1,14 punts, davant els 1,18 d’ahir, així que cada 100 infectats contagien una mitjana de 114 persones.

Altres barems que continuen pujant cada dia amb la incidència acumulada de positius a set dies per cada 100.000 habitants (IA7), que està en 3.118 punts, i la incidència a 14 dies (IA14), a 5.588.