Crisi sanitària global

L’OMS apunta que és «plausible» que acabi la pandèmia a Europa després de la variant òmicron

El director de l’organització per a Europa, Hans Kluge, va advertir que no estem encara en «una era endèmica»

L’OMS apunta que és «plausible» que acabi la pandèmia a Europa després de la variant òmicron
1
Es llegeix en minuts

La variant òmicron del coronavirus, de la qual podrien contagiar-se el 60% dels europeus abans de març, va donar pas a una nova fase de la pandèmia de covid a la regió i es podria precipitar el seu final, ha considerat diumenge el director de l’Organització Mundial de la Salut per a Europa, Hans Kluge.

«És plausible que la regió s’acosti al final de la pandèmia», va declarar a l’AFP Hans Kluge, tot i que va fer una crida a la prudència, tenint en compte la versatilitat del virus. «Una vegada que l’onada d’òmicron hagi remès, hi haurà unes setmanes i mesos d’immunitat global, ja sigui a través de la vacuna o perquè la gent serà immune a causa de la infecció i també a un declivi a causa de l’estacionalitat», va dir.

Notícies relacionades

No obstant, no estem en «una era endèmica», va remarcar el funcionari de l’ONU. «Endèmic significa [...] que podem predir el que passarà, aquest virus ha sorprès més d’una vegada i hem de ser molt curosos», va insistir el Sr. Kluge.

A la regió de 53 països, alguns dels quals es troben a l’Àsia Central, òmicron representava el 15% dels nous casos de covid fins el 18 de gener, més de la meitat que la setmana anterior, segons dades de l’OMS. En la Unió Europea i l’Espai Econòmic Europeu (EEE), aquesta variant, que va aparèixer a finals de novembre i és més contagiosa que la delta, és ara la dominant, segons l’agència sanitària europea. Amb l’explosió de les infeccions, l’atenció se centra ara a «minimitzar els