Meteorologia

Avís per fred intens a Catalunya i gelades generalitzades a nou comunitats

L’Aemet vaticina que la setmana que ve les temperatures continuaran sense canvis

Avís per fred intens a Catalunya i gelades generalitzades a nou comunitats

EUROPA PRESS / M. DYLAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte el Servei Meterològic de Catalunya (Meteocat) ha declarat l’avís de perill per fred intens a Catalunya, amb risc de temperatures mínimes extremes a les planes i fondalades del territori.

Vuit comunitats més són en avís groc per baixes temperatures, Galícia a més per fenòmens costaners, mentre que Andalusia ho està per fenòmens costaners i vent, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Per a aquest dissabte l’Aemet preveu valors molt baixos a Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Galícia, Navarra, La Rioja i el País Valencià, així com gelades generalitzades per tot el territori peninsular i cel amb poca nuvolositat.

A les Balears i el sud de l’àrea mediterrània peninsular s’espera cel ennuvolat o intervals ennuvolats que podrien deixar pluges febles al sud del País Valencià, Múrcia, Almeria i l’àrea de l’Estret.

Es registraran intervals de núvols baixos a la resta del quadrant sud-est peninsular i, només a primera hora, a l’àrea cantàbrica i l’alt Ebre. A les Canàries hi haurà intervals ennuvolats amb precipitacions febles probables al nord-oest de l’arxipèlag. No es descarten bancs de boira matinals al sud de Castella-la Manxa i depressions del nord-est.

Les temperatures màximes pujaran a bona part de la Península, tret d’en vall de l’Ebre i quadrant sud-est, on tendiran a baixar, igual que d’una banda les mínimes a la meitat nord peninsular, on es reforçaran les gelades; a la meitat sud tendiran a pujar, i les gelades seguiran a l’interior sud-est de forma feble.

El vent bufarà de llevant fort a l’Estret, amb intervals forts de component est al nord de Galícia i, durant les primeres hores del dia, de nord a l’Empordà; a la resta de la Península predominarà el vent fluix, igual que a les Canàries, on serà variable o de component sud.

Notícies relacionades

Per a la setmana que ve s’espera que la situació d’estabilitat continuï. Un anticicló situat al nord o nord-oest de la Península mantindrà un règim de vents de component est, que deixarà cel ennuvolat i alguna precipitació feble i dispersa al sud de l’àrea mediterrània, així com intervals de núvols baixos a la resta del quadrant sud-oriental i a l’àrea cantàbrica. A la resta de la Península es preveu un temps sec i assolellat. A les Canàries s’esperen intervals ennuvolats i no es descarten precipitacions febles, sobretot a l’oest de l’arxipèlag fins dijous.

Les temperatures canviaran poc. Seguiran les gelades a l’interior de la meitat nord, més intenses al Pirineu, i en forma feble i dispersa a l’interior del quadrant sud-oriental. El vent bufarà de l’est a l’Estret i el nord de Galícia, amb intervals de fort. Probable vent fluix a la resta, predominant la component est, tot i que al final de la setmana podria créixer a fort del nord en l’Empordà i Menorca. A les Canàries s’esperen vents fluixos en general, i serà poc probable que es restableixi l’alisi.