Nova normalitat
Com es lliga a la Xina de la tolerància zero contra la covid-19
Noi visita noia, ciutat confinada de sobte, noi i noia condemnats a conviure durant setmanes. La política xinesa de tolerància zero contra el coronavirus ha afegit a les cites a cegues l’emoció d’un confinament a última hora que allarga la vetllada fins a l’eternitat. A les xarxes socials han crescut aquests canvis imprevistos del destí, dels quals tan aviat pot brollar l’amor com un fàstic insuperable.
Zhao Xiaoqing i Zhao Fei compartien moltes coses: el cognom, els 28 anys i la província septentrional de Shaanxi, així que ella (Xiaoqing) va conduir a finals de desembre els 140 quilòmetres que separen Baoji de Xianyang. El pla incloïa un sopar amb la seva cita i els seus pares i tornar a casa. Un grapat de casos de coronavirus va causar el tancament immediat de la ciutat i sobre la noia es va obrir un escenari inquietant: una tancada de durada indefinida amb un estrany i els seus pares. Ella ha aclarit que la seva incomoditat va quedar mitigada ràpidament per les atencions dels seus amfitrions. Els pares devien intuir que hi havia connexió entre la convidada i el seu fill o potser estaven desesperats per casar-lo, perquè la setmana següent ja els animaven a casar-se.
Ella va rebutjar l’oferta amb cortesia al·legant la immediatesa, però va canviar d’opinió uns vint dies després. «Les nostres ànimes van connectar. He trobat l’amor durant la quarantena, és el millor regal de l’any», ha dit ella. També ha confessat que l’aspecte del seu futur marit no l’havia impressionat en fotos, però el va trobar més maco en persona. Passaran per la vicaria quan conclogui el confinament i obriran un negoci de venda per internet de pomes.
Xarxes endolcides
El desenllaç ha endolcit les xarxes després d’un mediàtic i frustrat romanç. Va tenir lloc a la veïna província de Henan, quan la jove Wang, de poc més de 30 anys, va anar a casa de la seva cita a cegues per comprovar els seus dots culinaris. Després de sopar, quan es disposava a sortir al carrer, els guàrdies la van informar que la zona acabava de ser confinada. Va combatre l’avorriment penjant uns vídeos sobre la seva convivència que ràpidament la van convertir en una celebritat. És difícil qualificar el contingut d’apassionant. Ella ganduleja mentre ell cuina i neteja la casa. «M’ha dit deu frases en tot el dia», diu al primer vídeo. «Crec que és un bon noi, però parla molt poc», diu al segon. «Dormo fins que em desperto i no sembla que li molesti la meva mandra», diu al tercer.
Notícies relacionadesTambé es queixa que no pot cuidar bé el seu cabell perquè en aquella casa no té assecador ni suavitzant. Diu que parlar amb ell és com fer-ho amb «un maniquí» i creu que els seus plats són «mediocres», tot i que als vídeos es veuen genials. La noia va retirar les imatges quan els amics del noi, de qui no ha transcendit el nom, li van comunicar que la seva vida s’havia convertit en ‘trending topic’ i que aquella convidada no l’estava deixant en bon lloc. Amb aquesta mateixa actitud, alguns internautes han explicat la seva fidelitat al fracàs. La seva cita era la cinquena d’una ronda de deu que li havien buscat els seus pares a la ciutat de Zhenzhou. «Només som gent normal que volem deixar de ser solters perquè els nostres pares no es preocupin per nosaltres», explica Zhang, de 31 anys.
No és una història excepcional. A la Xina, s’espera que els fills compleixin el seu deure confucià de donar nets i la solteria és un oprobi social. Les grans ciutats tenen parcs on els pares arreglen cites als seus fills després d’intercanviar informació com qui examina cromos. La situació és més greu per a les dones, que són considerades ‘shengnu’ (traduït lliurement com a «sobrants») a partir dels 27 anys. Pateixen l’estigma social i la pressió insuperable del temps perquè, a diferència dels homes, caduquen. Entre les victòries més ressenyables del feminisme a la Xina figura l’orgull desacomplexat de les dones que consagren la seva vida a la feina i a les amistats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.