Meteorologia

Mig Espanya, en alerta pel fred: ¿serà aquest divendres el dia més gèlid del 2022?

Les previsions de fins a -10ºC en moltes zones semblen confirmar l’estadística: el 21 de gener sol tenir les menors temperatures

El fred extrem congelarà Catalunya i deixarà 11 comunitats més en alerta durant el cap de setmana

Mig Espanya, en alerta pel fred: ¿serà aquest divendres el dia més gèlid del 2022?
4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les temperatures fredes dels últims dies es podrien intensificar aquest divendres, segons el portal meteorològic eltiempo.es, que pronostica que aquest 21 de gener pot ser «el dia més fred» d’aquest 2022, tenint en compte els valors mitjans a Espanya, ja que en «moltes zones» el mercuri podrà marcar entre -6 i -10ºC.

Eltiempo.es assenyala que, d’acord amb les dades del període 1991-2020 a la Península, les dues quinzenes més fredes de l’any es registren al gener, seguides per la primera de febrer i la segona de desembre. En concret, en el conjunt d’Espanya –incloent-hi els dos arxipèlags– la temperatura mitjana màxima del mes de gener és de 8,4 graus centígrads i la mínima, de 4ºC.

D’acord amb aquesta anàlisi, el dia més fred a Espanya és el 21 de gener, amb una mitjana de 7,9ºC, tot i que el valor mitjà puja «bastant» al tenir en compte la temperatura de les Canàries. Si no es té en compte l’arxipèlag macaronèsic, el dia més fred a la Península i les illes Balears és el 15 de gener i, en aquest cas, la mitjana de totes les estacions en el període 1991-2020 és de 7,3ºC.

Respecte a les temperatures mínimes, la Península i les Balears tenen la seva nit més freda el 13 de gener, amb un valor de 2,8ºC; mentre que, si es tenen en compte també les Canàries, el dia més fred en les temperatures nocturnes és la del 21 de gener, amb 3,5ºC de mitjana.

Per zones geogràfiques, l’estudi d’eltiempo.es reflecteix que les zones del sud i de la franja mediterrània el dia més fred se situa en la primera quinzena del mes. En àrees del centre i de l’oest, el dia més fred és a mitjans de mes, mentre que a la cornisa cantàbrica i a Galícia, es dona a finals del mes.

Amb l’episodi fred que s’està registrant des de fa més d’una setmana, eltiempo.es preveu que el dia més fred serà fins i tot més fred del que és habitual, sobretot a les nits, ja que aquest divendres 21 esperem mínimes que podran arribar als -6ºC en àmplies zones de l’interior del país i els -10ºC en àrees favorables.

Les baixes temperatures s’intensificaran en els pròxims dies i es podrà arribar fins als -10ºC en capitals de província com ara Sòria i Terol de cara al cap de setmana. En àrees favorables, aquestes mínimes depassaran els -12ºC.

Normal per a l’època

No obstant, el meteoròleg de Meteored José Antonio Maldonado assenyala que aquest és un escenari «habitual» el mes de gener i que, després de les nombroses i fortes gelades, en els pròxims dies s’esperen precipitacions a la cornisa cantàbrica, algunes de les quals en forma de neu, igual que al Pirineu. Maldonado assenyala que, malgrat que en aquestes últimes setmanes s’han registrat freqüents i intenses gelades a grans zones de l’interior i lleugerament també a prop de la Península, Maldonado afirma que això no és una onada de fred.

Quant a les gelades, ha destacat els -11,5ºC a Montellà i Martinet (Cerdanya, Lleida); -10,8ºC a Puerto del Pico (Àvila); -10,6ºC a Molina de Aragón, tot i que cap d’aquests valors van ser rècord. A més, destaca que a Terol, Sòria, Burgos i Palència es va arribar a mínimes de -15 o -16 ºC, en observatoris no oficials, sense que, a cap emplaçament s’hagin arribat als valors de l’any passat amb l’onada de fred posterior al ‘Filomena’, en la qual es va arribar a -26 ºC a Terol.

Més gelades el cap de setmana

De cara als pròxims dies, Meteored espera que aquest divendres arribi una massa d’aire «més freda» des d’Europa, que «agreujarà les gelades del cap de setmana». En la jornada de dissabte, moltes ciutats de l’interior nord peninsular arribaran als -4 ºC, sent aquest el cas de Lleó, Zamora, Terol i fins i tot de Madrid. Durant les primeres hores de diumenge, les temperatures encara baixaran una mica més i deixaran registres de -5 ºC a l’altiplà nord.

En tot cas, Maldonado reitera que, malgrat les baixes temperatures, no hi haurà una onada de fred, sinó que a la Península es viu una situació d’estabilitat que propicia les intenses gelades. «Estem en hivern i les nits duren més, a més el cel són clars i el vent és feble. Tots aquests factors produeixen una forta radiació nocturna i la consegüent pèrdua d’energia», explica. A més, afegeix que a l’oest d’Irlanda hi ha un fort anticicló que s’estén fins al territori peninsular i que impossibilita que s’hi acostin les borrasques, a més d’impedir que canviï l’actual situació meteorològica. «Sembla que això va per a llarg», conclou. 

Així, el fred s’apoderarà de Catalunya aquest cap de setmana, però no vindrà acompanyat de pluges. A partir de divendres podria haver-hi algunes pluges puntuals a la zona del Litoral central, però abundaran les zones assolellades, excepte en alguns punts de la depressió central de Catalunya.

D’altra banda, la baixada de temperatura serà més notable dissabte i la baixa xifra es mantindrà durant diumenge.

Comunitats afectades

Notícies relacionades

En concret, el fred activarà els avisos a l’Aragó, Castella i Lleó (Àvila, Burgos, Salamanca, Segòvia, Sòria i Zamora), Castella-la Manxa (Guadalajara, Conca, Ciudad Real i Albacete), Andalusia (Granada) Balears (Mallorca), Galícia (Ourense), Catalunya (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), la Rioja, Navarra i Múrcia.

Neu, pocs núvols i pluges febles

La neu també posarà en risc Lleida, els fenòmens costaners, Cadis, Mallorca, Menorca, la Corunya, Lugo i Girona. D’altra banda, per pols en suspensió estaran amb avisos Lanzarote i Fuerteventura.