Immunitat global

Els països pobres només han rebut la meitat de les vacunes promeses

  • El sud global ha rebut 1.000 milions de dosis en un any en comparació amb els gairebé 10.000 milions dels països rics

  • La falta de vacunes a les regions en via de desenvolupament propicia l’aparició de noves variants, alerten els experts

Els països pobres només han rebut la meitat de les vacunes promeses

REUTERS/Luc Gnago

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un any després de l’entrega de les primeres vacunes contra la covid-19, el repartiment d’aquests fàrmacs segueix dividint el món en dos. Mentre que als països rics ja s’ha vacunat la majoria dels ciutadans i s’avança en l’entrega de dosis de reforç, als territoris del sud global les vacunes contra el coronavirus no han arribat ni al 10% de la població. Aquesta xifra evidencia, una vegada més, que la promesa de solidaritat global amb les vacunes s’ha trencat. El repte d’entregar 2.000 milions de dosis contra el coronavirus als països pobres i vacunar almenys el 20% de la població de totes les regions per a finals de 2021, doncs, s’ha quedat a mig camí.

 Els registres de vacunació global constaten que, ara com ara, els països en via de desenvolupament només han rebut la meitat de les vacunes promeses per les iniciatives de solidaritat global. Concretament, segons s’ha sabut aquest diumenge, el total de dosis entregades fins al moment al sud global ascendeix a 1.000 milions en comparació amb els gairebé 10.000 milions de vials produïts fins ara en tot el món. Segons l’últim balanç de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un total de 144 països i regions pobres del món ja han tingut accés a les vacunes proporcionades per la plataforma Covax, creada al principi de la pandèmia per garantir l’accés universal a les vacunes contra la covid-19.

L’«objectiu» dels 1.000 milions de vacunes entregades per Covax als països de renda mitjana i baixa s’ha aconseguit aquest cap de setmana, just després de l’última entrega que ha deixat poc més d’un milió de dosis a Rwanda, un dels països africans més avançats en la campanya de vacunació i on, tot i així, els índexs de vacunació completa amb prou feines arriben al 40%. Només fa falta creuar la frontera per veure que, com reflecteixen els registres d’‘Our World in data’, a Uganda només s’ha vacunat el 22% de la població; a Tanzània, el 3,4% i en països com Burundi i la República Democràtica del Congo el percentatge de vacunats no arriba ni a l’1%. A Burundi, per exemple, només hi ha 3.500 persones que han rebut una pauta completa contra la covid-19.

Aquesta bretxa en l’accés a les vacunes, que es manté i s’amplifica des de fa un any, suposa un perill per a un món encara immers en una pandèmia d’abast global. «No és ètic mantenir un món tan desigual. Però tampoc és intel·ligent deixar que el virus campi al seu aire per mig món, perquè això podria originar variants més contagioses o més mortíferes que ens tornin a tots a la casella de sortida», explicava fa uns mesos a aquest diari Rafael Vilasanjuan, membre del consell de direcció de l’Aliança Global per a la Vacunació (GAVI), sobre els perills de deixar mig món sense protecció contra la covid-19. 

Objectiu, 20% de la població

Notícies relacionades

Fins al moment, la meitat dels estats adscrits a la plataforma ‘Covax’ depenen d’aquesta iniciativa per subministrar el 90% de les vacunes necessàries per protegir la seva població contra la pandèmia de covid-19. Segons denuncien des de fa mesos diverses plataformes i oenagés, aquesta situació es deu que des del principi de la pandèmia fins ara els països més rics del món han acaparat la immensa majoria de dosis produïdes (reservant moltes més dosis de les necessàries per immunitzar la seva població) i han deixat els estats del sud global a la mercè dels programes de solidaritat.

Els pronòstics més optimistes apunten que el repartiment global de les vacunes serà més equilibrat durant el 2022. L’Organització Mundial de la Salut, per la seva part, calcula que durant la primera meitat de l’any s’arribarà a l’«objectiu» dels 2.000 milions de vacunes contra la covid-19 repartides entre els països del sud global. Això, a la pràctica, equivaldria que com a mínim s’han entregat injeccions contra el coronavirus al 20% de la població global.