La pandèmia a Catalunya

La primera setmana de classes es tanca amb 59.317 confinats i 34.388 positius més

  • Aquest divendres hi havia 11 grups classe confinats, 10 més que dilluns

  • La Salle Bonanova és, amb diferència, l’escola amb més alumnes aïllats: 1028

La primera setmana de classes es tanca amb 59.317 confinats i 34.388 positius més

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La primera setmana de classes a Catalunya després de l’aturada nadalenca i que ha coincidit amb la sisena onada de la pandèmia, marcada per l’altament contagiosa variant òmicron, se salda amb 59.317 persones confinades (entre alumnes, professors i personal extern), 31.185 més que les que hi havia dimarts, primer dia de dades oficials del Traçacovid del Departament d’Educació. Així mateix, la setmana acaba amb 34.388 positius més; a raó d’uns 11.000 aproximadament per dia.

Des de l’agost passat, les escoles catalanes acumulen 156.867 positius, dels quals 111.398 s’han produït entre el 23 de desembre, acabades les classes, i aquest divendres.

Quant als confinats, 52.632 són alumnes (3,66% del total), cosa que suposa un augment de 6.427 respecte a dijous. Els professors confinats són 6.663 (4,16% del total), 520 menys que el dia anterior. L’escola La Salle Bonanova de Barcelona, amb cinc línies, és, de llarg, el centre amb més estudiants confinats (1.028). El segueixen, a distància, l’Escola Pía de Mataró (263) i els Jesuïtes del Clot (255).

El nou protocol de quarantenes, pel qual només es posaran en quarantena les classes que registrin cinc o més positius en un període de set dies, ha reduït considerablement el nombre de grups confinats. Malgrat això, mentre dilluns només hi havia un grup confinat, aquest divendres ja n’hi havia 11.

Educació ha realitzat des del divendres 7 de gener un total de 5.260 nomenaments de professors substituts per cobrir les baixes dels docents. I ha obert també la borsa per reclutar més personal en cas de necessitat. Un esforç «ingent» i «històric», en paraules de la secretària general d’Educació, Patricia Gomà, per cobrir baixes de curta durada (a partir de cinc dies). Malgrat això, el sindicat Ustec estima que un 30% de les baixes queden sense cobrir. Gomà ha explicat que això es pot produir perquè hi ha substituts que no accepten l’oferta, però llavors, apunta, es torna a fer una nova assignació l’endemà.

Notícies relacionades

Famílies i escoles han viscut aquests primers dies amb confusió per l’aplicació del nou protocol i la gestió dels casos quan hi ha un positiu a classe. Salut ha aclarit que els tests d’antígens a alumnes companys d’un positiu estan recomanats, però no són obligatoris. Així mateix, tot i que s’aconsella esperar a tenir un resultat negatiu, tampoc això és obligatori. Els nens poden continuar assistint a classe. També s’ha tranquil·litzat les famílies amb el missatge que no fa falta acudir a la farmàcia a realitzar el TAR tot just rebre la notificació de l’escola. Hi ha un marge de quatre dies.

La incorporació dels alumnes de primària al programa de realització de TAR gratuïts en farmàcies ha provocat aquests primers dies escenes de cues a les farmàcies i problemes informàtics del CatSalut a l’hora de carregar la recepta electrònica del test i els resultats. Salut assegura que el sistema informàtic s’ha implementat i que la situació es normalitzarà en els pròxims dies.