La pandèmia a Catalunya

Els tests als alumnes contacte d’un positiu no són obligatoris

Salut admet que la precipitació en l’aplicació del nou protocol ha provocat desajustos

  • Aquells nens que no es facin el TAR o esperin el resultat poden anar a classe

Els tests als alumnes contacte d’un positiu no són obligatoris

Jesús Hellín / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Les conselleries d’Educació i de Salut han sortit aquest dijous a aclarir els mil i un dubtes que el nou protocol de casos covid en l’àmbit educatiu ha despertat entre famílies i docents. Una d’aquestes fa referència als tests d’antígens als alumnes companys d’un positiu. Salut ha aclarit que aquests tests gratuïts que el departament ofereix no són obligatoris, tot i que sí recomanables perquè permeten descartar positius i donen un extra de seguretat a la comunitat educativa.

Segon aclariment: l’alumne que no es faci el TAR o que esperi resultat pot continuar assistint a classe amb normalitat. Aquí Salut torna a recomanar esperar a tenir un resultat negatiu, però assenyala que no és obligatori.

Indicacions a les escoles

Aquestes indicacions han sigut transmeses pels dos departaments, amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, al capdavant aquest matí a les direccions de tots els centres educatius de Catalunya en una reunió virtual que s’ha prolongat durant dues hores.

La responsable dels programes de salut pública en infància i adolescència del Departament de Salut, Laia Lasso, ha remarcat que la Generalitat «ofereix i recomana» un TAR als companys de classe d’un positiu però insisteix que «no és obligatori». Sí que confia que les famílies catalanes acceptaran l’oferta i ha recalcat que el programa TAR «funciona i dona seguretat».

Crida a la calma a les famílies

Així mateix, la doctora Lasso ha enviat un missatge de tranquil·litat a les famílies: no és necessari anar corrent a la farmàcia a fer-se el test. Tenen un marge de fins a quatre dies per fer-ho. I en aquell interval de temps, ha insistit, els nens poden anar a l’escola amb normalitat. A més, abans d’acudir a la farmàcia, han de comprovar en el perfil lamevasalut del seu fill o filla que ja estigui carregada la recepta electrònica que autoritza el test gratuït.

En aquests primers dies de classe, les escoles han anat una mica a cegues amb el nou protocol. I això ha provocat que uns centres donessin unes indicacions i altres, altres de diferents. Així, per exemple, mentre algun centre, després de conèixer el positiu, demanava a tota la classe que es quedés a casa fins a tenir un resultat negatiu del test, altres permetien als alumnes tornar a l’escola. La majoria donava per fet que el test s’havia de fer sí o sí.

Educació i Salut han admès que la precipitació en l’aplicació del nou protocol de quarantenes ha provocat en aquests primers dies d’escola desajustos a les escoles, a qui no s’havia transmès amb claredat les noves indicacions, i en el programa informàtic del CatSalut que recull les dades de tests recollides a les farmàcies adherides al programa TAR i informa les famílies. Aquests dies, el sistema informàtic ha patit problemes de lentitud, de manera que tardaven a aparèixer a lamevasalut de cada menor tant la recepta electrònica per accedir al test gratuït com els resultats que enviaven les farmàcies al CatSalut.

Repàs de les novetats

En una compareixença conjunta amb la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, Lasso ha detallat algunes de les novetats del protocol, al marge de les ja sabudes que només hi haurà quarantena si en una classe hi ha cinc o més positius en un marge de set dies i que aquestes quarantenes ja no són de 10 dies sinó de set.

Entre les novetats, aquells alumnes i professors que hagin passat la covid en els últims tres mesos no han de fer quarantena ni fer-se cap test.

Una altra novetat: a ESO, Batxillerat i FP, els alumnes no immunitzats sí que hauran de fer quarantena si hi ha un positiu a classe però, i aquí la novetat, no s’hauran de fer cap test o PCR al final dels set dies d’aïllament. Podran tornar a l’escola.

En les etapes d’escola bressol, infantil i primària, desapareixen les quarantenes per a tothom, estiguin o no immunitzats. En cas d’un positiu a classe, els menors de zero a cinc anys hauran d’acudir a l’Atenció Primària per realitzar-se un test. Els alumnes de primària seran derivats a una farmàcia de les adherides al programa TAR, igual com els alumnes d’ESO, Batxillerat i FP.

Notícies relacionades

En cas que hi hagi cinc o més positius a l’aula, s’aplica el protocol general. Els no immunitzats –que en aquestes etapes de menors de 12 anys encara són la majoria–, set dies de quarantena i cap test. Els immunitzats, encara pocs, podran continuar assistint a classe.

Lasso ha admès també que la població infantil es pot trobar amb situacions contradictòries com que a l’escola, malgrat ser contacte estret d’un positiu, un nen no ha de fer quarantena, però en canvi si a casa hi ha un positiu, se li ordeni fer quarantena. Això succeeix perquè els centres educatius tenen un protocol diferent del de la població general. En aquest sentit, Salut treballa per unificar aquests protocols de manera que «les normes per als nens siguin sempre les mateixes, tant a l’escola, com a casa o a les extraescolars».