«Totes les diòcesis»

Els bisbes espanyols no crearan una comissió independent però sí que investigaran els abusos

«No fa falta multiplicar ens. A cada diòcesi hi ha la part dels tribunals i el servei d’atenció a les víctimes», afirma Omella

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha assegurat que «totes les diòcesis» van responent als casos d’abusos, però ha rebutjat crear una comissió independent per investigar-los perquè els instruments actuals de l’Església catòlica «són suficients».

«No fa falta multiplicar ens. A cada diòcesi hi ha la part dels tribunals i el servei d’atenció a les víctimes. I això és independent. Portugal, Alemanya i França fan el que creuen convenient. I nosaltres també, sempre d’acord amb els protocols de la Santa Seu. I els ha semblat bé. Si hi ha alguna dificultat ho veurem sobre la marxa», ha apuntat Omella aquest divendres en una roda de premsa a Roma, en el marc de la visita ‘ad limina’ dels bisbes.

Segons ha precisat el cardenal, han enviat a totes les diòcesis i als religiosos l’informe que el diari ‘El País’ va entregar al papa Francesc, tot i que ha sol·licitat al diari que els faciliti les dades dels casos d’abusos.

«Ens demanen les dades perquè en alguns no n’hi ha. Si hi havia una acusació a sacerdot, doncs que digui de qui es tracta i nosaltres investiguem», ha remarcat Omella, mentre ha afegit que tenen el desig d’«aclarir i portar-ho tot a terme com manen els protocols de la Santa Seu i els tribunals civils».

Tot i que a l’informe no apareixen les dades personals de les víctimes per garantir el seu anonimat, ‘El País’ s’ha posat a disposició del Vaticà per facilitar el contacte dels afectats i que puguin prestar declaració si així ho desitgen.

Notícies relacionades

D’altra banda, Omella ha explicat que pel que fa a la Conferència Episcopal «hi ha un servei d’ajuda a les diòcesis petites que no tenen persones que puguin ajudar en això». «Ens sembla més humà i pròxim que cada diòcesi tingui el seu organisme i li ha semblat bé a la Santa Seu», ha assegurat l’arquebisbe de Barcelona, que ha desitjat que «tantes altres institucions facin aquest camí».

Així s’ha pronunciat Omella després de la reunió que els bisbes de Catalunya, País Valencià i les Balears han mantingut amb el papa Francesc, en el marc de la seva visita a Roma. La trobada amb el Pontífex s’ha prolongat durant dues hores i mitja i durant l’audiència han abordat l’assumpte dels abusos.