Espiral tòxica

Verificadors d’arreu del món acusen Youtube de propagar la desinformació

  • Fins a 80 organitzacions de ‘fact-checking’, entre les quals figuren Maldita, Newtral i Verificat, exigeixen a la plataforma actuar per frenar la difusió de notícies falses

Verificadors d’arreu del món acusen Youtube de propagar la desinformació

Unsplash

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els últims anys, múltiples veus crítiques han denunciat com Youtube s’ha convertit en un cau de conill que accelera la radicalització dels seus usuaris. Aquest dimecres, verificadors de notícies de fins a 40 països han publicat una dura carta conjunta en què acusen la plataforma de vídeo més popular del món (amb 2.300 milions d’usuaris mensuals) de ser un dels principals canals de desinformació i de no estar fent prou per frenar aquesta propagació de notícies falses.

Fins a 80 organitzacions de ‘fact-checking’, entre les quals figuren Maldita, Newtral i Verificat, denuncien que el rol tòxic de Youtube ha anat més enllà amb la irrupció de la pandèmia del coronavirus i la difusió de missatges conspiranoics contra la ciència i les vacunes. «Youtube permet que actors sense escrúpols utilitzin la seva plataforma com a arma per manipular i explotar altres persones, i per organitzar-se i recaptar fons», diu la carta.

I és que l’historial de falsedats que es propaguen impunement a Youtube, propietat de Google (Alphabet), és especialment extens. La plataforma ha servit, així, per a la difusió de les rebutjades conspiracions trumpistes de frau electoral als Estats Units, que van aconseguir més de 33 milions de visualitzacions i van desembocar en la insurrecció violenta contra el Capitoli, però també per a popularitzar teories antivacunes entre els usuaris europeus i de l’Amèrica Llatina, promocionar falses cures per a la covid-19 i el càncer i impulsar discursos de l’odi contra minories ètniques i sexuals en països com el Brasil. Algunes d’aquestes notícies falses són propulsades pel mateix algoritme de recomanació de Youtube.

S’exigeixen mesures

En la missiva, aquests grups de verificació demanen a Susan Wojcicki, directora executiva de Youtube, que prengui una sèrie de mesures per «millorar l’ecosistema informatiu de la plataforma». Tot i que la plataforma ha pres algunes mesures significatives, com prohibir els vídeos que promoguin continguts anticientífics com els que afirmen falsament que les vacunes causen càncer, autisme o infertilitat, la veritat és que molts dels canals que difonen aquestes notícies falses «segueixen actius en el dia d’avui i es van colar a través dels controls de Youtube».

Notícies relacionades

Aquesta xarxa global de verificadors creu que les mesures preses fins ara per la plataforma «no estan funcionant» i denuncien que «no s’han publicat dades de qualitat que recolzin la seva eficàcia». En aquest sentit, critiquen que Youtube s’hagi limitat a esborrar contingut en lloc de donar context amb informació contrastada sobre els vídeos que circulen per la xarxa, una via que l’evidència acadèmica ha demostrat ser més efectiva per combatre la desinformació. «Aquesta alternativa també preserva la llibertat d’expressió mentre reconeix que aportar aquesta informació addicional pot mitigar els riscos per a la vida, la salut, la seguretat i els processos democràtics», expliquen.

És per això que demanen a Youtbe adoptar aquesta línia de contextualització en lloc d’eliminar vídeos, ser més transparent amb la desinformació que circula a la seva plataforma i les seves mesures per frenar-la, donar suport a la seva investigació independent, evitar que els seus algoritmes incentivin aquestes notícies falses, actuar contra els desinformadors reincidents que, a més, fan diners amb les seves publicacions i reforçar el seu camp d’actuació per a altres llengües que no siguin l’anglès.