Pocs contagis

Aquests són els símptomes de l’òmicron, la nova variant de Sud-àfrica

Aquests són els símptomes de l’òmicron, la nova variant de Sud-àfrica
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els casos de Covid-19 relacionats amb la nova variant òmicron que s’han detectat fins a la data a Sud-àfrica han sigut «suaus», si bé el nombre de contagis identificats encara és baix per treure conclusions i la situació pot canviar en les pròximes setmanes, segons experts sud-africans.

«Els símptomes són suaus [...] D’aquí dues setmanes podríem tenir una imatge diferent, però per ara és així», va indicar la doctora sud-africana Angelique Coetzee, presidenta de l’Associació Mèdica de Sud-àfrica (SAMA, per les sigles en anglès), en declaracions aquest diumenge a la cadena de televisió local Enca.

Segons l’opinió d’aquesta metge, en vista de què han observat els facultatius, la situació de moment no justificaria el «pànic» generat. Altres experts del país, no obstant, van incidir que és molt aviat per extreure conclusions atès l’escàs nombre de casos identificats. Els símptomes que ha descrit aquesta metge són lleus i van desaparèixer entre els dos i els cinc dies. Els pacients als quals els va ser detectada aquesta nova mutació van presentar «cansament, mal de cap i picor al coll», segons va explicar al diari italià ‘La Repubblica’. Tots els pacients «estan molt bé i cap ha presentat problemes dignes d’esment», va indicar l’experta, que, a més, va ressenyar que la lleugeresa dels símptomes va ser tant per als vacunats com per als que no estaven immunitzats.

«Les observacions dels metges clínics sobre el terreny són sempre importants i ens hi recolzem considerablement, però hem de ser cauts amb els informes primerencs que tots els casos d’aquesta variant són suaus», va puntualitzar l’especialista en malalties contagioses Richard Lessells, a través de les xarxes socials, després de les expectatives generades per Coetzee.

Lessells va posar èmfasi també que molts dels casos que està registrant aquests dies Sud-àfrica –en general, no específicament els ja identificats amb la variant òmicron– van ser entre persones joves.

«Amb això i amb la demora temporal (necessària) perquè les infeccions progressin cap a la malaltia severa i l’hospitalització, només podríem esperar veure l’impacte en les hospitalitzacions en les pròximes setmanes», va recalcar aquest expert a través de Twitter.

Moltes mutacions

El descobriment d’aquesta nova variant del coronavirus, identificada com B.1.1.529 i batejada amb la lletra grega òmicron per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va ser anunciat dijous per científics i autoritats sanitàries de Sud-àfrica, a partir de mostres preses a mitjans de novembre.

En el moment de l’anunci ja s’havien identificat contagis a Botswana i Hong Kong (Xina), però posteriorment es van afegir deteccions a Israel, Bèlgica (el cas d’una viatgera procedent d’Egipte sense aparents vincles amb el sud de l’Àfrica), Austràlia, el Regne Unit i altres llocs.

La nova variant –de la qual, no obstant, encara hi ha molt pocs casos confirmats en total– es caracteritza per presentar un nombre inusualment alt de mutacions, amb un impacte que encara s’ha d’estudiar.

Notícies relacionades

L’OMS, al categoritzar-la aquest divendres com a variant de risc, va reconèixer, no obstant, que algunes d’aquestes noves mutacions semblen suggerir una capacitat encara més gran de transmissió que les variants anteriors.

Malgrat la poca informació disponible (per la detecció primerenca), nombrosos països, inclòs el Regne Unit, els Estats Units i les nacions de la Unió Europea, van anunciar ràpidament dràstiques restriccions de viatge per als països del sud de l’Àfrica.