La lluita contra la pandèmia

Nous estudis apunten que òmicron afecta menys els pulmons i més el coll

  • Aquesta troballa explicaria per què aquesta variant és més contagiosa però menys mortal

Nous estudis apunten que òmicron afecta menys els pulmons i més el coll
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nous estudis sobre la variant òmicron confirmen que aquesta soca afecta menys els pulmons que variants anteriors i, en canvi, més el coll, segons recull el diari ‘The Guardian’, que adverteix que aquestes investigacions no encara han sigut sotmeses a revisions d’experts per part d’altres científics. Els investigadors creuen que el fet que òmicron es focalitzi en el coll explicaria perquè aquesta variant és més infecciosa però menys mortal.

«Ómicron sembla més capaç d’infectar el tracte respiratori superior i afectar les cèl·lules del coll. És molt preliminar, però els estudis en marxa apunten a aquesta direcció», ha afirmat Deenan Pillay, professor de virologia de la University College de Londres. Pillay apunta que les diferents mutacions haurien alterat la capacitat d’infecció del virus. Així, si el virus produeix més cèl·lules al coll, això el converteix en més transmissible, cosa que explicaria la ràpida transmissió d’òmicron. En canvi, les variants que afecten més el sistema pulmonar són potencialment més perilloses, tot i que menys contagioses.

Investigadors de virologia molecular de la Universitat de Liverpool han publicat un treball que assenyala que òmicron causa una «malaltia menys severa» en ratolins, segons explica el professor James Stewart. Els ratolins infectats amb òmicron van perdre menys pes, tenien menys càrrega viral i van patir pneumònies menys severes. A la mateixa conclusió han arribat científics dels EUA. «La prova amb animals suggereix que òmicron és menys severa que el virus original de Wuhan o que la variant. Els animals es van recuperar més ràpidament», ha afirmat. Stewart insisteix, no obstant, a no baixar la guàrdia. «Aquests indicadors són bones notícies, però no significa que puguem baixar la guàrdia perquè continuem sent clínicament vulnerables», ha dit.

L’equip del Neyts Lab de la Universitat Leuven de Bèlgica ha arribat a conclusions similars en un experiment amb hàmsters. Aquests animals sotmesos a la variant òmicron van presentar menys càrrega viral als pulmons en comparació amb altres variants.

A la Universitat de Glasgow, científics del Centre de Recerca de Virus han determinat que òmicron ha suposat un canvi en la manera en què el coronavirus entra al cos i que així com escapa a la immunitat de les persones que han rebut dues dosis de la vacuna, la tercera dosi «recupera parcialment aquesta immunitat».

And researchers at the University of Glasgow’s Centre for Virus Research have found evidence that Omicron has changed the way it enters the body. Omicron was substantially likely to evade the immunity of people who had had two doses of the vaccine, but a booster dose gave a «partial restoration of immunity».

Aquests estudis van en la línia dels publicats a la Universitat de Hong Kong i la Universitat de Cambridge, que van concloure que òmicron afecta menys els pulmons. I tot i que és capaç d’evitar les vacunes, té més dificultats a penetrar a les cèl·lules dels pulmons.

Els tests, al coll

Notícies relacionades

Aquestes investigacions aviven el debat sobre com fer els tests d’antígens. La setmana passada, alguns científics van suggerir que els resultats podrien ser més precisos si els tests es fessin agafant mostres del coll, a més del nas. La professora Jennifer Rohn, de l’University College of London, explicava la seva pròpia experiència: agafant-se mostres del nas, el test li havia sortit negatiu, però va sortir positiu quan va agafar la mostra del coll.

Aquesta experiència lliga amb un estudi portat a terme a Sud-àfrica que mostrava que en els PCR, les mostres de saliva eren millors que les nasals per detectar la variant òmicron. El professor Lawrence Young, viròleg de la Universitat de Warwick, adverteix que les dades encara no són prou significatives per treure conclusions.