Dos anys de pandèmia
Joves que busquen la festa a la Barcelona restringida
A través de grups de WhatsApp i Telegram, milers d’usuaris miren d’assabentar-se de celebracions que desafiïn les mesures sanitàries
Manifestants contraris al passaport covid acaben la seva protesta ballant a la plaça de Sant Jaume i increpant la policia
«No té res a veure amb el negacionisme», assegura a EL PERIÓDICO un jove que freqüenta festes que s’organitzen malgrat les restriccions decretades per les autoritats sanitàries per contenir la pandèmia. «Jo estic vacunat i quan pugui em posaré la tercera dosi», explica. «El que passa és que la gent està cansada de no poder sortir de festa», prossegueix assenyalant que aviat farà gairebé dos anys des de l’inici de la crisi de salut pública desencadenada pel coronavirus i, malgrat totes les mesures que s’han pres, «els contagis segueixen disparats», afirma.
Aquest dissabte a la tarda, en grups de WhatsApp i canals de Telegram, que reuneixen centenars i fins i tot milers d’usuaris que no es coneixen però comparteixen les ganes de sortir de festa, com el jove que atén aquest diari, es repeteixen missatges com aquest: «Avui anem a una casa d’uns amics i tenim lloc per a tres persones, l’amo em diu que porti noies. Si alguna hi està interessada que m’obri per privat». O aquest altre: «Si algú té casa per fer una festa a Barcelona que avisi». O aquest: «¿Quina festa hi ha a Barcelona avui?». O l’últim, que envia un organitzador d’un esdeveniment que es pretén clandestí: «Hola nois. Si algú es vol afegir a una ‘rave’ a Barcelona centre que m’ho comenti [per privat]. 15 euros».
La majoria d’usuaris d’aquests fòrums virtuals no participen del xat. Només esperen assabentar-se del lloc on hi haurà una festa gràcies a missatges com aquest últim. Al contactar per privat amb l’emissari, s’ha de fer un ingrés per Bizum i a continuació es rep la «ubi» o «ubica», és a dir, la ubicació on se celebrarà. Un dels llocs indicats aquest dissabte és al carrer de Mèxic de Barcelona. Aquí hi ha una discoteca que, segons diuen els empleats del local, actualment funciona com un bar musical. I això, aclareixen, significa que malgrat la crida feta en aquests fòrums, respectaran l’horari que assenyalen les restriccions i també el límit d’aforament i l’accés amb passaport sanitari. A les sis de la tarda, aquest local estarà buit.
Notícies relacionadesLa majoria de les festes que aquests dies se celebren en contra dels consells de les autoritats sanitàries, i d’esquena a la vigilància dels cossos policials com la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, que aquest dissabte han continuat mirant d’impedir-les, es fan en domicilis particulars. També hi ha altres ‘raves’ que es convoquen als afores. Però la forma a què més recorren els joves és l’anterior: l’antiga festa privada a casa d’un amic. Una trobada que pot provocar molèsties veïnals per excés de soroll però que, si es respecta el màxim permès de les deu persones, no repercuteix en cap sanció sanitària.
Manifestació contra el passaport
Malgrat que tenir ganes de festa no té cap relació amb la doctrina negacionista, per un d’aquests xats ha circulat una crida a la manifestació contra els passaports sanitaris que cada dissabte es concentra a la plaça Universitat. Aquí, unes 200 persones s’han tornat a reunir per demanar la supressió d’una mesura que consideren «discriminatòria». Alguns dels manifestants remarquen que no són contraris a la vacuna sinó només al passaport. Però d’altres sí que practiquen sense titubejos la militància negacionista: no creuen que la vacuna sigui efectiva, estan convençuts que els governs persegueixen el control de la població i fins i tot neguen l’existència d’una pandèmia en els termes que diuen els mitjans de comunicació. La marxa s’ha acabat a la plaça de Sant Jaume. Aquí s’ha entès per què la crida a aquesta protesta s’havia colat en un fòrum virtual de festes: un grup de participants ha muntat una celebració improvisada davant la seu de la Generalitat mentre un altre grup increpava la policia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
-
Ofert per
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic