Rècords de temperatura

El 2022 arrenca amb una calor atípica i fins a 10 graus més del normal en aquesta època

«Espanya ha viscut el canvi d’any més càlid des que hi ha registres», explica la meteoròloga Mar Gómez

L’augment de les temperatures dels últims dies ha polvoritzat rècords de calor registrats des de 1950

El 2022 arrenca amb una calor atípica i fins a 10 graus més del normal en aquesta època

JUAN HERRERO/EFE

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Espanya viu uns dies de temperatures inusualment altes per a aquesta època de l’any. En l’última setmana, durant el dia els termòmetres han marcat fins a sis graus més de l’habitual per a aquesta temporada i durant la nit el mercuri ha pujat al voltant de dos graus més de l’esperable per a aquests dies d’hivern. En diversos llocs, les temperatures màximes han estat fins a 10 graus per sobre del que fins ara era normal durant els hiverns espanyols. «S’han registrat valors propis del mes de maig», explica Rubén Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). «Segons els registres del banc nacional de dades climatològiques, els dies entre 27 i el 31 de desembre van ser els més càlids d’aquestes dates des de 1950. És a dir, es confirma que hem viscut la Nit de Cap d’Any més càlida des que hi ha registres a Espanya», afegeix l’expert.

Aquest «episodi de temperatures anòmalament altes» es deu a l’arribada d’una massa d’extremadament càlida per a l’època que, a més, s’ha posat sobre una península on ja predominava un anticicló. La combinació dels dos fenòmens, també coneguda com a subsidència, és el que ha provocat l’inusual escalfament de l’aire que en aquests dies ha disparat els termòmetres arreu del país. Sobretot a les zones de mitjana i alta altitud i a l’extrem nord peninsular, on s’han batut rècords de temperatures tant de mínimes com de màximes.

«Espanya ha viscut el canvi d’any més càlid des que hi ha registres», explica la meteoròloga Mar Gómez, responsable de l’àrea de meteorologia d’Eltiempo.es. «L’1 de gener es van assolir rècords de temperatura màxima absoluta a l’aeroport de Bilbao (24,4 ºC) i en el de la Corunya (22,3 ºC) així com al port de Gijón (23.4 ºC), a Ourense (22,5 ºC), Segòvia (20,1 ºC), Salamanca (21,7 ºC), Jaén (20,4 ºC) i Conca (23,2 ºC). Les mínimes també van batre rècords a localitats com Pontevedra (14,8 ºC), Lugo (13,1 ºC), la Corunya (15,7 ºC) i Puerto de Navacerrada (7,4 ºC)», il·lustra Gómez. A Barcelona, l’any va començar registrant un rècord de temperatura màxima per a un mes de gener amb els 22,1 graus registrats des de l’Observatori Fabra.

Segons expliquen els experts, aquest episodi d’altes temperatures va començar el 27 de desembre, just després de la Nit de Nadal, i acabarà el dia 4 de gener, poc abans del dia de Reis. La previsió meteorològica indica que les temperatures començaran a baixar a partir de dimecres, però, tot i així, sembla que en els següents dies continuarem estant sota una calor anòmala per a aquesta època de l’any. Almenys segons els valors de referència de les últimes dècades.

Temperatures a l’alça

Notícies relacionades

¿És la calor d’aquests dies símptoma de la crisi climàtica? Sí i no. «No podem atribuir un episodi puntual de temperatures anormalment altes al canvi climàtic perquè necessitaríem un estudi d’atribució que ho confirmés, i això és una cosa que de moment no tenim», argumenta Gómez en declaracions a EL PERIÓDICO. «El que sí que sabem és que amb el canvi climàtic la tendència futura és a experimentar hiverns més suaus, estius amb més onades de calor i més intenses i, en general, un augment de temperatura mitjana», aclareix l’experta. Aquest atípic augment dels termòmetres a l’hivern, doncs, podria tornar-se cada vegada més habitual mentre avanci la crisi climàtica.

Encara és aviat per confirmar-ho, però és bastant probable que el balanç final del 2021, en el qual ja treballen els experts, acabarà catalogant aquest any com un dels més càlids mai registrats. Segons explica Campos, de fet, el 2021 podria convertir-se el vuitè any consecutiu amb temperatures superiors a la mitjana normal. «Serà la primera vegada que durant un període tan prolongat tots els anys són càlids al nostre país», destaca l’expert.