Registre meteorològic

El 2021 ha sigut l’any més sec de la història de Barcelona

  • El balanç anual de les precipitacions mostra que l’últim any ha plogut la meitat del normal

  • Les dades de l’Observatori Fabra qualifiquen el 2021 com l’any menys plujós des que hi ha registres

El 2021 ha sigut l’any més sec de la història de Barcelona

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El 2021 ha sigut l’any més sec de la història de Barcelona. Segons mostren els registres de l’Observatori Fabra, les precipitacions de l’any passat a la ciutat tot just van sumar la meitat dels valors habituals durant l’últim segle. És a dir, va ploure la meitat de l’esperat. Els 327,6 mm de pluja registrats a Barcelona durant el 2021 són més a prop dels valors de ciutats com Atenes i Madrid, on les precipitacions solen ser més escasses, que dels registres habituals per a la metròpolis barcelonina, on les pluges solen sumar al voltant dels 660 mm anuals. Es tracta d’una «nova, important i trista efemèride pluviomètrica», expliquen els meteoròlegs de l’observatori en el balanç provisional de finals d’any.

En els últims 12 mesos, a Barcelona ha plogut només un 53% del normal. En total, es calcula que les precipitacions de l’any passat van sumar uns 18.2 mm menys que l’anterior rècord de sequera a la ciutat, registrada en un 2015 en què les pluges amb prou feines van arribar als 345,8 mm anuals. Així doncs, els registres confirmen que el 2021 és l’any més sec des que hi ha registres. Més ben dit, des que el 1914 l’Observatori Fabra va començar a monitoritzar el temps a la ciutat.

Rècords de temperatura

Notícies relacionades

L’any menys plujós de la història de Barcelona ha sigut també el quart any més càlid des que hi ha registres. Segons publica Marc Prohom, cap de l’àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures registrades a Barcelona durant el 2021 van estar gairebé 1,7 graus per sobre dels valors mitjans de les últimes dècades. Al desembre els termòmetres de l’Observatori Fabra van marcar diversos rècords de temperatura per aquest mes, fins i tot amb 20,4 graus centígrads registrats el 30 de desembre. Aquests valors van convertir el mes en el final d’any més càlid de les últimes dues dècades (situació que, més enllà de Barcelona, es va repetir a pràcticament tot Espanya).

Segons dades de l’observatori barceloní, el 2022 també ha començat amb un altre rècord de temperatura màxima registrat l’1 de gener. Aquest dia, Barcelona va arrencar l’any amb temperatures de 22,1 graus centígrads; tres dècimes més que la màxima registrada en aquesta època de l’any i datada el 2016. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), per la seva banda, confirma que en l’última setmana s’han batut rècords de temperatura a tot el país. A diversos punts els termòmetres han estat fins a 10 graus per sobre del que fins ara era normal durant l’hivern espanyol.