Sisena onada

Govern i comunitats aborden reduir la quarantena davant la irrupció d’òmicron

  • L’Executiu i les autonomies estudiaran en el Consell Territorial que l’aïllament de positius sigui de cinc dies, en lloc de 10 

  • Les comunitats del PP i Castella-la Manxa defensen abordar una iniciativa que els EUA i el Regne Unit ja han aprovat

Govern i comunitats aborden reduir la quarantena davant la irrupció d’òmicron
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’explosió de la variant òmicron, molt més infecciosa però també d’efectes menys greus, segons els estudis preliminars, està forçant les autoritats a replantejar-se les seves accions davant la pandèmia del coronavirus. En gairebé tots els casos, el nou enfocament passa per més restriccions, com l’obligatorietat de la mascareta en exteriors a tot Espanya i la tornada al toc de queda i als límits d’horaris i aforaments a l’hostaleria en algunes autonomies, com a Catalunya. Però el nou escenari també pot servir per relaxar altres mesures, cas de la quarantena per als positius. El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes estudiaran dimecres, en el marc del Consell Interterritorial, reduir l’aïllament dels contagiats dels 10 dies actuals a cinc, una mesura que a poc a poc es va obrint pas als dos costats de l’Atlàntic. 

La Comunitat de Madrid va ser la primera a defensar aquesta iniciativa. «El panorama de decisions en la pandèmia i les que aporta aquesta variant és diferent. Fa uns quants dies que estem dient que la gestió de la pandèmia no pot ser la mateixa de fa un any ni fa uns mesos per dos motius: un, per la situació vacunal de la població i, dos, per les característiques clíniques i epidemiològiques d’aquesta variant», va assenyalar aquest dimarts el viceconseller de Salut, Antonio Zapatero. Castella i Lleó i Andalusia, governades també pel PP, portaran aquest assumpte a la reunió de dimecres. Però la reivindicació no se cenyeix a les autonomies conservadores. Castella-la Manxa, governada pel PSOE, també defensa aquest enfocament.

El Govern, mentrestant, va evitar posicionar-se, remetent-se al debat que tindrà lloc en el Consell Interterriorial. «Qualsevol decisió que adoptem en l’àmbit de la gestió de la pandèmia, la fem amb el recolzament i el rigor dels equips tècnics i en aquest àmbit serà on es plantegi», va dir després del Consell de Ministres la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez.

Però fonts de l’Executiu remarquen que la mesura, per tirar endavant, haurà de ser validada primer per la Comissió de Salut Pública, que agrupa els càrrecs tècnics del Govern i els territoris. No està previst que l’organisme, que també haurà d’avaluar la durada de les noves quarantenes i si aquestes s’apliquen a tots els pacients o només als qui ja hagin rebut la dosi de reforç. En qualsevol cas, Espanya pot prendre la decisió per si mateixa, sense necessitat de comptar amb el vistiplau de la UE.

Els defensors de la reducció de la quarantena al·leguen dos motius diferents. D’una banda, ofereixen arguments epidemiològics, ja que la variant òmicron, sent capaç de contagiar persones vacunades, sol implicar quadros lleus, de curta durada, o directament asimptomàtics. D’altra banda, assenyalen que la seva enorme capacitat infecciosa, amb Espanya batent rècords diaris de positius i la incidència situant-se ja per sobre dels 1.200 casos, un nivell sense precedents, podria paralitzar els serveis essencials.  

Els experts, de moment, assenyalen que entenen que s’obri el debat, però també adverteixen que si la mesura tira endavant, el nivell de protecció davant el virus serà menor. «És una mesura que pretén gestionar la pandèmia davant l’enorme transmissió comunitària que hi ha en aquests moments, la dificultat de gestionar les quarantenes de tanta gent i l’impacte en baixes laborals i en la productivitat. Però des del punt de vista del control de la malaltia, contribueix a una transmissió comunitària més gran, perquè fins als 10 dies hi ha risc de contagi entre els que puguin estar infectats. I tot i que les persones correctament vacunades poden resoldre la infecció i la seva càrrega viral abans d’aquells 10 dies, no és segur que sempre sigui així», explica José Martínez Olmos, exdirector general de Sanitat i professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública.

La franja dels contagis  

Els EUA ja han fet el pas. Els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) van anunciar dilluns que el temps d’aïllament per als pacients contagiats que siguin asimptomàtics passarà a ser de cinc dies. Passat aquell temps, durant els cinc dies següents, els afectats hauran d’utilitzar mascareta sempre que siguin a prop d’altres persones. La mesura, segons els organismes dels EUA, es basa en el fet que la majoria dels contagis es produeixen entre els dos dies anteriors a l’aparició de símptomes i els tres següents. 

Notícies relacionades

La setmana passada, el Regne Unit va prendre una decisió similar, però una mica més tímida: les quarantenes seran de set dies en el cas que el contagiat doni negatiu en dos tests d’antígens.  

També Itàlia es planteja aprovar una mesura d’aquest tipus. Aquí la relaxació de la quarantena afectaria només els vacunats amb la dosi de reforç, davant el temor que l’expansió de la variant òmicron paralitzi importants sectors productius.