Mónica Tapias, auxiliar d’infermeria

La primera sanitària immunitzada: «La vacuna és l’única opció per aturar el virus»

Mónica Tapias és auxiliar d’infermeria i va ser la primera sanitària vacunada a Espanya, ara fa un any. La seva dosi va arribar minuts després de la d’Araceli Hidalgo, que ja té 97 anys i continua vivint a la residència Los Olmos (Guadalajara), però ha preferit passar el primer aniversari allunyada dels focus. Tapias no treballa ara al centre de gent gran perquè està en excedència, però explica a EL PERIÓDICO com ha sigut la seva vida, la d’Araceli i la de la resta de residents l’últim any.

La primera sanitària immunitzada: «La vacuna és l’única opció per aturar el virus»

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

¿Com es va sentir al saber que seria la primera sanitària espanyola vacunada?

Vaig sentir emoció. Va ser un gran honor que pensessin en mi.

¿Com va ser elegida?

La decisió va ser de l’equip directiu de la residència Los Olmos, que va triar una persona entre totes les auxiliars que vam estar treballant durant la pandèmia i no vam passar el virus.

¿També va ser la primera sanitària que es va posar la segona dosi, com Araceli Hidalgo?

Sí.

¿I s’ha posat la tercera?

Aquesta tarda, casualment, tinc la cita a l’hospital.

¿Com es troba Araceli?

Està igual com la vau veure l’any passat, formidablement, ja voldria jo arribar als seus anys com està ella.

¿Us n’heu contagiat alguna de les dues?

No, afortunadament no. Jo m’he fet alguna prova per veure si el tenia, però no.

¿Com era el treball a la residència abans i després de la vacunació?

Abans de les vacunes era una residència que tenia molta vida perquè hi ha una cafeteria, un centre de podologia i venien els nens de l’escola que hi ha aquí al costat. Però de sobte, com a tots els espanyols, es van tancar les portes, els residents van ser aïllats a les seves habitacions, sols, sense poder tenir contacte amb ningú, i això va ser una mica dur. La majoria dels residents han passat la Guerra Civil, són supervivents nats i estan acostumats a viure situacions dolentes, així que ho han portat bé, millor que molts joves, amb enteresa. Ara s’ha recuperat una mica la normalitat a la residència, però no com abans, ja no podem tenir l’aglomeració de gent. Ha de ser així i ho hem d’acceptar, no ens queda més remei.

«S’ha recuperat una mica la normalitat a la residència, però no com la d’abans, ja no hi ha aglomeracions»

¿S’ha registrat algun brot l’últim any?

No, afortunadament fa un any i mig que no hi ha casos entre els residents. El juliol de 2020 vam baixar l’últim resident de la planta covid. Tenir-los allà aïllats era molt trist, perquè entràvem amb epis i no ens reconeixien, només per la veu.

¿Hi ha por a la residència de contagiar-se per l’alta incidència que està provocant l’òmicron?

Com que els residents ja estan vacunats amb la tercera dosi, es viu d’una altra manera. Tot i que hi està havent molts casos, esperem que no entri en la residència.

Notícies relacionades

¿Què li diria a la gent que encara avui no s’ha vacunat?

No han de dubtar. Estem veient que la vacuna és eficaç. És veritat que no ha erradicat la pandèmia, però s’ha comprovat que els efectes són menys adversos. I és millor passar-lo com un simple constipat que no pas ingressar en una uci. Tot i que hi ha gent vacunada amb les dues dosis a l’uci, la majoria és gent no vacunada. Tant de bo que en un futur, quan estiguem tots vacunats, ja no hi hagi variants i això s’acabi. És l’única opció que tenim d’aturar aquest virus. Per això apel·lo a la responsabilitat individual.