El camí de la immunitat

¿Per a què serveix la vacuna? Perquè hi hagi 20 vegades menys morts per covid

  • Entre els més grans de 70 anys, els no vacunats tenen el triple de probabilitats de ser hospitalitzats i el risc de mort es quadruplica

¿Per a què serveix la vacuna? Perquè hi hagi 20 vegades menys morts per covid

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Un any després que se li injectés la primera dosi de la vacuna contra la covid-19 a Josefa Pérez, la dona d’ara ja 90 anys, resident al centre geriàtric Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat, que es va convertir en la primera persona a Catalunya receptora del sèrum de Pfizer, un 76,1% de la població catalana està ja completament immunitzada contra el virus i un de cada quatre ciutadans més grans de 12 anys ha rebut una dosi de reforç.

Notícies relacionades

Amb l’escalada de nous contagis que s’està registrant les últimes setmanes, fonamentalment per la irrupció de la variant òmicron, però també per la relaxació de les restriccions que es va viure després de la cinquena onada, els experts insisteixen que, ara més que mai, és necessari mantenir el ritme de vacunació. Els qui han rebut el sèrum tenen fins a 20 vegades menys probabilitats que la infecció es compliqui i acabi sent letal, recorda el metge i investigador Salvador Macip, que cita, al seu torn, les dades recollides per la Universitat d’Oxford al seu portal Our World in Data.

Així, per exemple, mentre el passat 23 d’agost, en plena cinquena onada de la covid a Catalunya, la Conselleria de Salut notificava 1.525 nous contagiats i 14 morts, el passat 23 de desembre, ja en la sisena onada, la xifra de contagis va escalar fins als 14.146 casos, però les morts van ser set, just la meitat que quatre mesos abans, quan la vacunació no estava tan estesa. Els efectes de la immunització, no obstant, varien en funció de l’edat.

Més grans de 70 anys, l’escut de la tercera dosi

Entre la població d’edat més avançada, les persones no vacunades presenten el triple de probabilitats de ser hospitalitzades i el risc de mort es quadruplica, segons es conclou a partir de les dades registrades a Catalunya entre el 20 de novembre i el 20 de desembre i disponibles a la web dadescovid.cat, de la Conselleria de Salut.

En aquesta franja d’edat, que ja ha rebut majoritàriament la dosi de reforç, l’efecte de la vacuna es nota especialment en els malalts crítics: per cada vacunat que ingressa a l’uci, ho fan set no vacunats.

De 50 a 69 anys, quan més es nota la vacuna

Tot i que en la taxa de contagis té poc impacte el fet d’estar o no vacunat, el cert és que per a les persones d’aquesta franja d’edat és determinant haver rebut el sèrum per mitigar les probabilitats d’una complicació severa de la malaltia. L’últim mes, per exemple, per cada persona d’entre 50 i 59 anys ja vacunada que moria després d’haver-se contagiat de covid, en morien cinc de no vacunats.

També s’ha registrat una important diferència pel que fa a ingressos a les ucis. Per cada persona vacunada que ha sigut atesa a les unitats de pacients crítics, n’hi havia sis de no vacunades.


De 30 a 49 anys, els més exposats


Les persones que es troben en aquesta franja d’edat són, en aquests moments, els que fa més temps que van rebre l’última dosi, ja que els altres grups o estan rebent terceres dosis (en el cas dels grans) o bé s’han vacunat més recentment (els de menor edat). Per tant, són les persones vacunades amb el nivell d’immunitat més baix i les que, amb la variant òmicron, s’estan contagiant més.

En el seu cas, no haver-se vacunat multiplica per 10 el risc d’acabar sent ingressat en una uci. Quant a les hospitalitzacions, la diferència entre vacunats i no vacunats és d’un a set.

De 10 a 29 anys, un grup heterogeni

Per cada persona d’entre 10 i 29 anys que està vacunada i es contagia, s’infecten tres joves de la mateixa edat que no estan vacunats. El problema a l’hora d’analitzar les taxes d’immunització en aquesta franja d’edat és que difereixen molt entre els grups que la integren. Mentre un 83,5% de les persones de 16 a 19 anys i un 76,3% dels que tenen entre 12 i 15 han rebut ja la pauta completa de la vacunació, entre els més grans de 20 anys, la taxa és de poc més del 73%.

L’efecte en hospitalitzacions i malalts crítics es nota molt: els qui no estan immunitzats tenen vuit vegades més probabilitats d’acabar a l’hospital i 10 vegades més d’acabar a l’uci.