Concentració a Vigo

Clamor social pel cas Déborah

Col·lectius, familiars i amics convoquen per a dimarts una concentració a les 8 del vespre davant el museu MARCO, a Vigo

Clamor social pel cas Déborah
2
Es llegeix en minuts

30 d’abril. Era una data que la família Fernández-Cervera Neira vivia amb emoció. L’avantsala de l’aniversari de Déborah, una jove amb d’ànima artística, dinàmica i esportista, la tercera de quatre germans que vivia amb els seus pares a Alcabre, Vigo. Però aquesta situació va canviar el 2002, quan algú es va creuar amb la jove quan tornava cap a casa després de córrer per la platja de Samil amb la seva cosina Nuria. Eren les 20.45 hores. I se li va perdre la pista en aquesta zona. Deu dies després es va trobar el seu cos sense vida en una cuneta d’O Rosal, a més de 40 quilòmetres del seu domicili, despullat i cobert per fulles d’acàcies enmig de pistes falses, una escena fictícia creada per simular un mòbil sexual.

Ara que queden quatre mesos perquè prescrigui el cas (30 d’abril de 2022), família, amics i grups socials organitzen per a aquest dimarts 28 de desembre una concentració davant el museu MARCO per demanar l’únic que fa anys que imploren: justícia per a Déborah en un cas criminal que podria estar afrontant els seus últims dies.

El quan i el com van ser interrogants que la investigació i la voluntarietat de la família van poder aclarir. I és que l’equip legal que representa i treballa amb els Fernández-Cervera Neira van poder certificar que no es tractava d’una mort sobtada com es va creure durant anys, sinó una mort criminal per asfíxia. La van ofegar amb un objecte tou. Sota les seves ungles (diligència que es va practicar 19 anys després de la seva mort) es van trobar fibres d’una manta «coincidents» amb la que pertanyia en aquell temps a un conegut de la víctima i que per a la policia respon a la pregunta del qui: el seu exnòvio.

Així ho recullen els agents del grup d’Homicidis de Madrid en el seu atestat d’octubre de 2019, informe que va motivar que el jutjat d’Instrucció 2 de Tui reobrís la causa després d’una dècada arxivada. En l’atestat, els agents adverteixen a la magistrada que l’antiga parella de Déborah «ha mentit» i «incorregut en contraccions i imprecisions» en les seves declaracions, arribant a la «convicció» que està «implicat» tant en la desaparició com en la mort de la jove de Vigo. Per això sol·liciten a la magistrada que se’l citi en qualitat d’investigat.

Notícies relacionades

Però, de la mateixa manera que el jutjat va considerar vàlid l’atestat per reobrir el cas, va decidir desatendre no els seus suggeriments, sinó les seves conclusions: ara que falten només quatre mesos perquè el crim d’una jove de 22 anys quedi impune, la jutge no ha citat aquest home ni com a testimoni –ja que vulneraria el seu dret de defensa– ni com a investigat, demana la policia.

Queden les proves de l’ADN

En el seu últim envit, els advocats van plantejar en un escrit datat del 26 de novembre la necessitat de la declaració de l’exnòvio partint de l’atestat de 2019 o donar per finalitzada la investigació arxivant-la definitivament. Al·ludeixen a múltiples indicis que s’han descobert gràcies a les diligències practicades fins al moment. I en queda un que podria no deixar dubtes, si és que encara n’hi ha, sobre la necessitat d’aquesta compareixença: l’ADN. Aquesta setmana, la magistrada va demanar «amb caràcter urgent» a l’Institut Criminològic de Madrid els resultats de les restes biològiques trobades sota les ungles de Déborah després de l’exhumació del cos, ja que en la seva primera autòpsia no van ser recollits.