Salut pública

Troben més de 600 quilos de carn de kebab podrida en un solar d’Alzira, a València

L’etiqueta situa la fabricació del producte a Alemanya

Troben més de 600 quilos de carn de kebab podrida en un solar d’Alzira, a València
3
Es llegeix en minuts

La inspecció de l’abocament de peces de kebab en un solar sense edificar d’un polígon d’Alzira (València) realitzada per tècnics de Salut Pública ha elevat a més de 600 quilos el volum de carn abandonada de manera irregular que, finalment, va començar a ser retirada dimecres per una empresa contractada per l’ajuntament per a la seva destrucció en una incineradora.

L’informe de Salut Pública, que ha obert una investigació per mirar de descobrir l’origen de la carn i poder actuar contra els responsables de l’abocament, comptabilitza 25 peces de 25 quilos cada una segons el pes que marca l’etiqueta, de la qual es desprèn que el producte ha sigut fabricat a Alemanya.

Fonts consultades van assenyalar que ha causat sorpresa tant l’abocament de kebabs quan, a més, la data de fabricació era molt recent i quedava un any per arribar a la data de consum preferent que marca la mateixa etiqueta.

«Entenc que la correcta retirada d’aquest producte pugui ser costosa per a una empresa, però deixar-lo tirat no és que sigui l’última opció, és que no hauria de ser mai una opció», va comentar la regidora de Sanitat, Gemma Alós, visiblement molesta per aquestes conductes incíviques que poden generar un risc sanitari.

Com va avançar en exclusiva ‘Levante-EMV’, diari que pertany a aquest grup, Prensa Ibérica, l’abocament de diversos centenars de quilos de carn de kebab es va detectar la setmana passada en una parcel·la del polígon conegut com la Ciutat del Transport, al costat de la carretera d’Algemesí (CV-41). Un usuari de la ITV que de manera casual va agafar un dels carrers perimetrals del polígon, molt poc transitats ja que gairebé no hi ha parcel·les ocupades, va detectar uns bonys de plàstic entre les males herbes d’una parcel·la que el van fer sospitar que podia tractar-se de farcells de droga, tot i que a l’acostar-se va comprovar que l’etiqueta identificava el contingut com a carn de kebab. Just en un camp que afronta amb el polígon també va poder divisar més bonys similars.

El recompte realitzat per tècnics de Salut Pública eleva a 25 les peces de carn ja en mal estat pel temps que s’han mantingut a la intempèrie. Algunes presenten l’embolcall trencat. «Van directament a destrucció perquè no hi hagi dubtes», van explicar des de Salut Pública.

«Una salvatjada»

Notícies relacionades

L’Ajuntament d’Alzira ha gestionat a través d’una empresa concessionària que disposa d’un crematori per a mascotes de petita mida la retirada i posterior destrucció d’aquesta carn, una feina que va començar a realitzar dimecres tot i que ahir encara no havia completat. «És una exageració de quilos, no entenc com la gent fa una cosa així quan és un producte alimentari», va assenyalar la regidora de Sanitat, mentre comentava que fins que l’ajuntament no va rebre l’informe de Salut Pública no podia intervenir per no afectar a la investigació oberta i no va dubtar a assenyalar que aquest tipus de pràctiques «s’han de perseguir i sancionar sempre que es pugui, perquè em sembla salvatge», va assenyalar Gemma Alós.

La normativa que regula el tractament que ha de rebre un producte d’origen animal que no és apte per a la seva comercialització bé perquè ha caducat, s’ha trencat la cadena del fred –habitualment els kebabs es congelen per a la distribució– o té algun problema de caràcter sanitari és molt estricta i obliga a contractar una empresa especialitzada que s’encarrega bé de la destrucció o, si es donen les condicions, de la seva transformació per reintroduir-lo a la cadena alimentària d’animals com a pinso. És el que en l’argot del sector es coneix com SANDACH, un subproducte animal no destinat a consum humà.