Conflicte a Catalunya
L’oci nocturn i la restauració pateixen una allau de devolucions d’entrades i cancel·lacions
L’aval judicial al Govern sacseja els dos sectors, que clamen contra la seva «mort empresarial» i la seva «discriminació» respecte a les altres comunitats
Alerten d’una onada de ‘botellons’ als municipis sense toc de queda i anuncien recursos contra les restriccions d’aforament i activitat
A l’oci nocturn i la restauració hi havia esperança que la justícia no avalés el polèmic toc de queda amb què Catalunya es desmarca d’altres autonomies per combatre la pandèmia. Aquesta opció hauria permès que almenys els restaurants salvessin la campanya de Nadal. Però la «duresa» de les mesures ha fet miques qualsevol expectativa, i ha obert una allau de demandes de devolució d’entrades per als locals nocturns (cas de Cap d’Any) i cancel·lacions de reserves als restaurants i hotels.
La federació de l’oci i la restauració Fecasarm ha anunciat a més que dilluns presentarà un recurs contenciós administratiu contra les restriccions d’aforament i el tancament, que consideren «desproporcionades i no indispensables». El col·lectiu creu que a més s’està desincentivant la vacuna entre els més joves –«érem un aliat estratègic»– i calcula les pèrdues només de Cap d’Any en 75 milions per a cada sector, per la qual cosa les ajudes de 20 milions ofertes pel Govern «no cobriran res», es lamenta el seu secretari general, Joaquim Boadas.
Les mesures del Govern ja van provocar dimarts un rebuig duríssim i unànime per part de totes les patronals dels dos sectors, tot i que confiaven que el TSJC tombés la retallada horària i de reunió. Han esperat fins al final per desconvocar les celebracions. Així, la nit de Cap d’Any, la seva data més rendible de l’any, es queda sense oci nocturn, però també deixa al caire del precipici la restauració. ¿Qui vol sopar fora per haver de tornar corrents a casa, com la Ventafocs després de les 12 campanades?, es pregunten.
Turisme frustrat
Christian Compte, president de la Fecalon, que aglutina els locals d’oci catalans, és un dels empresaris que van avançar una pseudonit de Cap d’Any la matinada passada per acomiadar-se dels seus clients a la sala Totem de Tarragona. Està desolat per la nova clausura, que considera «injusta i inútil». «La gent ja truca perquè li tornem l’import de les entrades, i ho teníem gairebé tot venut», es queixa. El mateix passa amb els restaurants i hotels de la zona, en especial a Salou, que esperava molts viatgers francesos, afegeix.
Aquest representant, com d’altres, censura la «radicalitat» de les mesures catalanes respecte a les altres comunitats. «No sabem a què juga el Govern, que continua amagant que el focus dels contagis és ara a les escoles, on no fa res». L’entitat, així com el Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, continuaven analitzant el document judicial aquesta tarda, perquè els presentava uns quants dubtes.
Diverses fonts hoteleres consultades per aquest diari a Barcelona també al·ludeixen a les anul·lacions de reserves que no han deixat d’arribar des que es van anunciar les mesures, per part de turistes estrangers que pensaven venir a la ciutat per acomiadar l’any, quan els establiments arriben a una gran ocupació.
Àpats desconvocats
Notícies relacionadesPer a Roger Pallarols, director general del Gremi de Restauració de Barcelona, s’ha confirmat «el pitjor escenari de Nadal, amb decisions que ningú segueix a la resta d’Espanya i que ara no tenen sentit amb un 80% de la població vacunada». L’enuig del sector –afectat també pels aforaments retallats– s’ha anat incrementant amb les declaracions dels responsables de Salut, que s’anaven traduint en cancel·lacions de sopars d’empresa primer, i ara de reserves de grups de Nadal o la nit de Cap d’Any, tant pels horaris com en el cas de les famílies que tenen més de 10 integrants.
«Catalunya torna a liderar les restriccions sense que el seu balanç sanitari resulti millor que el d’altres, i en canvi és a la cua de la recuperació econòmica. La Generalitat tria la mort empresarial», ha intervingut. La patronal ha reclamat ajudes per valor de 730 milions, a raó de 3.000 per treballador i autònom, per afrontar la crisi. També demana al Govern central «una resposta unitària en matèria de mesures anticovid que posi fi a la discriminació que viuen la restauració i la ciutadania a Catalunya»
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Restriccions per coronavirus Cap d'any Botellon Hotels Toc de queda Coronavirus a Catalunya Restaurants
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 'La vegetariana', de Han Kang: una dona que vol ser una planta
- CRÍTICA Han Kang: sang i ossos
- Apunt Futbolistes sense edat
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"