Testimoni
«Soc jove i autista, però vull tenir una vida independent»
L’Arnau i la seva mare, l’Aurora, han viscut de prop els anys de la llei de la dependència des dels seus inicis a l’actualitat i expressen les seves reivindicacions

La seva vida ha transcorregut paral·lela a la mateixa història de la llei de dependència. Són 15 anys en què l’Arnau ha passat d’adolescent a adult, amb la seva mare, l’Aurora, abocada a ell i a aconseguir suport per al seu dia a dia a Vila-real a través de les prestacions socials. «Tinc 30 anys i soc autista, però tinc les mateixes necessitats que qualsevol altre jove: una vivenda on conviure amb altres persones i amb un supervisor que organitzi la vida quotidiana», assevera l’Arnau. «Ell té necessitat d’independència de la llar familiar com qualsevol altre noi de la seva edat», completa la seva mare, que va ser de les primeres a gestionar i percebre l’ajut econòmic per a cuidadors no professionals en l’entorn familiar. «Però quan es van activar altres recursos vaig demanar un canvi i vaig sol·licitar, en lloc d’aquesta quantia, un assistent personal. Va ser fa dos anys i m’ho van aprovar aquest març. Però fins a finals de juny no vaig rebre el primer pagament, i em va tocar posar diversos mesos de la meva butxaca i donar d’alta el contracte. Cada mes he de fer la nòmina. És una cosa dificultosa per a la famílies. No és or tot el que lluu», assegura.
Famílies unides per la lluita
¿Com va començar tot? «Fa 15 anys, va ser un desastre. La documentació per a l’ajuda per cuidador no va ser complicat de presentar. Però el problema va ser la resolució de l’expedient. Es va allargar i vaig trigar entre dos o tres anys perquè me l’aprovessin. Llavors es prioritzava el tema econòmic i es derivava molts pacients grans a determinades residències. Era una altra època», rememora. Davant les dificultats, recorda com diverses famílies van pensar a agrupar-se per demanar cada vegada més recursos i exigir escurçar llistes d’espera. «Aquesta ha sigut la nostra lluita aquests anys. Jo estic a la Plataforma en Defensa de la Llei de la Dependència del País Valencià. Vam arribar a sortir al carrer, a sol·licitar prestacions perquè no hi havia absolutament res. A la comunitat anàvem sempre per darrere. Després, des del Govern de Rajoy ens van treure la meitat de la prestació econòmica de l’Estat i va arribar el copagament», manifesta.
És una problemàtica de 24 hores 365 dies
Un aspecte important, al seu parer, és aquest: «Som famílies amb problemàtica les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, i a sobre ens van penalitzar a nivell econòmic i ens van discriminar», assevera. I després va arribar la pandèmia, «que ha sigut una debacle». «Ha posat de manifest que la salut mental no és una prioritat en aquest país. Els nostres fills tenen una estabilitat psicològica molt feble, però no hi ha recursos assistencials suficients i la majoria ens hem buscat la vida a la sanitat privada», assegura.
Notícies relacionadesI és que la tancada per la covid els va passar factura. «Necessitàvem suport de psiquiatre i psicòleg. Em vaig passar la pandèmia fent videotrucades per a mi i el meu fill», assenyala. «L’autisme repercuteix en tota la família. Demanem reforçar l’assistència sanitària en atenció primària, perquè és la primera que rep i, en salut mental, retallar la llista d’espera, que encara és bastant llarga. Caldria dotar-lo de més efectius. No pot ser que et donin cita per al psicòleg per d’aquí tres mesos. Si tens ara una crisi, la necessites ja. Cal que sigui més accessible», reivindiquen.
Un projecte de vida
Ara com ara, l’argument de l’infrafinançament autonòmic com a obstacle per millorar els serveis, l’entén, però veu urgent buscar altres fórmules. «Volem tenir ben atesos els nostres fills i també nosaltres poder tenir un projecte de vida independent i tenir un respir. Els adults autistes són persones invisibilitzades. Sempre ve al cap primer que són nens. Però el meu fill és jove i necessita una vida d’acord amb la seva edat», apunta. Per ara, l’Ángel, el seu assistent, és un gran suport i va cada dia a casa seva a les 7.30 hores. Acompanya l’Arnau a la feina, a comprar o en tren o bus a Castelló o València. «Una paga al mes no soluciona res. El que vull és que el meu fill porti una vida normal i treballar en una empresa ordinària. Un centre ocupacional no és el mateix», afirma.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Baròmetre sanitari 2025 Un 20% dels espanyols ha necessitat atenció mèdica per problemes de salut mental l’últim any
- Tragèdia a l'aeroport El relat dels viatgers de l'avió que va succionar un home a Milà, ja aterrats a Astúries: "Va venir corrent, va passar per sota i vam sentir una vibració molt forta"
- Els Oscars de les sèries Les millors sèries d’aquest any: coses que els Emmy 2025 no haurien d’oblidar
- Afecta 3.200 hectàrees L’incendi de Paüls ja té estabilitzat el 90% del seu perímetre
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»