LA FOGUERA

Telepaís de cambrers

No feia falta que se suïcidés Forqué per obrir aquest meló: ‘MasterChef’ i altres programes de cuina-espectacle són el diable.

Telepaís de cambrers

RTVE

2
Es llegeix en minuts
Juan Soto Ivars
Juan Soto Ivars

Escriptor i periodista

ver +

No feia falta que se suïcidés Forqué per obrir aquest meló: ‘MasterChef’ i altres programes de cuina-espectacle són el diable. L’efecte d’aquesta classe de tele fa temps que l’estic veient als locals més anodins. És com la inundació d’anglicismes que ha anat devorant els rics argots i imaginatius neologismes de l’espanyol, allò que Pasolini anomenava l’‘estandardització’. Abans tenies fondes i bars-restaurant i ara ‘gastroteques’. La diferència és que són llocs calcats uns dels altres, redecorats a la moda vulgar i ‘lowcost’ del programa de Chicote, amb barrils de cervesa molt grans i plaques de fusta de color lila (o alguna cosa pitjor) a les parets. Els cambrers, obsequiosos fins al pudor, estan programats pel to de la tele i et presenten cada plat com si en lloc de menjar-te’l haguessis anat allà a concertar matrimoni.

Això és nou, una transformació radical de l’espècie. Abans de la vomitada de programes d’aquests, que han d’agradar molt als petits i mitjans empresaris o, pitjor, als clients, cada cambrer tenia la seva pròpia personalitat: n’hi havia de simpàtics i d’estúpids, alegres i apagats, ràpids i lents, llestos i badocs com passava amb els taxistes abans que desembarquessin els explotats i robòtics conductors de Cabify. Però a mesura que aquesta cortesia ridícula de la televisió s’ha anat posant de moda, el vell cambrer hispànic, variat i imprevisible, ha sigut substituït per l’espècie invasora: l’autòmat de ‘MasterChef’, disposat a emplatar el que sigui.

Notícies relacionades

El meu amic C. n’és un. Abans vestia normal i li agradava la seva feina. Ara porta una armilleta rosa la mar de ridícula, camisa negra, i el cap li diu com ha de pentinar-se i li prohibeix fer broma amb ‘el client’. C. diu que el seu cap ja només es refereix a la gent que ve a l’‘establiment’ com ‘el client’, com si en comptes de persones s’haguessin convertit en una entelèquia sense cos ni personalitat, que és bàsicament el que ha passat amb C. des que l’obliguen a parlar com la megafonia d’un avió. Li paguen el mateix que abans.

Si Bangladesh és el nostre taller de costura, la Xina el nostre venedor de telèfons i Corea el nostre fabricant de frigorífics, clarament nosaltres som els cambrers per a les elits de tots aquests països que la globalització ha convertit en gremis. Val més això que res. I és normal que la televisió pública hi participi, perquè cal educar-nos abans que sigui massa tard.