Ofensiva del Govern en defensa del català

Cambray: «Abans que acabi el 2022 tot el professorat rebrà formació sobre l’ús del català a l’escola»

  • El conseller admet que fins ara Inspecció no supervisava el compliment dels projectes lingüístics

  • Deixa a les mans dels centres com gestionar el mestre de reforç a les aules afectades pel 25%

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha donat aquest divendres detalls de l’ofensiva anunciada pel Govern en defensa del model lingüístic català. Ho ha fet després d’admetre que «en els últims 15 anys no s’han fet bé les coses en política lingüística» i assegurar que el Govern impulsarà polítiques «diferents de les que hi ha hagut fins ara». Un dels eixos d’aquesta política serà el pla d’impuls a l’ús de la llengua catalana a les escoles. En aquest sentit, ha avançat que «abans que acabi 2022, els 120.000 docents que hi ha a Catalunya hauran d’haver passat per una formació de sensibilització de l’ús del català en el seu entorn». D’aquesta manera, Educació pretén revertir un problema detectat a les aules: el descens de l’ús del català, no només entre l’alumnat, sinó també entre el professorat. «Passa sovint que canvien de llengua. Els acompanyarem i els donarem instruments», ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Amb l’objectiu d’assegurar que les escoles compleixen els projectes lingüístics, des d’aquest divendres inspectors del Departament acudiran als centres per «vetllar perquè a les aules s’apliquin aquests projectes», ha apuntat Gonzàlez-Cambray, que ha admès que fins ara aquestes inspeccions «no es feien». Ha assegurat que aquestes inspeccions no tindran un caràcter punitiu ni fiscalitzador, sinó que pretendran acompanyar la direcció del centre i ajudar-los en el compliment del projecte. «Recolliran informació i donaran consells per augmentar l’ús del català», ha detallat. «No es tracta de fiscalitzar, sinó d’acompanyar, de seduir, que tota la comunitat educativa prengui consciència que el català és una qüestió de país. Es tracta de conscienciar», ha insistit.

El gener vinent, a més, es posaran en marxa de manera inicial en 200 centres escolars els anomenats grups impulsors del català. Són grups formats per inspectors i docents de cada centre que analitzaran la realitat del centre i traçaran actuacions per impulsar l’ús del català a l’escola. L’objectiu és que en quatre anys, totes les escoles de Catalunya tinguin el seu propi grup impulsor.

El mestre de reforç «no estigmatitzarà»

Notícies relacionades

El conseller també s’ha referit al mestre de reforç que Educació destinarà als centres afectats per sentències del TSJC sobre el 25% de castellà, com és el cas de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. En aquests moments són 35 aules. Després de les vacances de Nadal, cadascuna d’aquestes aules, on s’imparteix un 25% de classes en castellà, tindran un professor de reforç. Cambray ha deixat en mans dels centres com gestionar aquest reforç, el paper d’aquest professor.

«Cada centre s’organitzarà, en funció de l’etapa, no és el mateix Infantil, que Primària o que l’ESO, i de la metodologia educativa per atendre aquest grup classe perquè la sentència tingui un impacte mínim en aquesta aula», ha assenyalat. Ha assegurat que aquesta mesura «no estigmatitzarà» cap alumne: «No passarà segur. Mai separarem cap nen per motiu de llengua, origen o raça. Això està a l’ADN de l’escola catalana», ha dit. «El professor de reforç suposa donar a les escoles un recurs addicional perquè les sentències i mesures cautelars tinguin el mínim impacte possible».