Nova clatellada del coronavirus

L’obligació de vacunar els nens britànics anul·la 150.000 reserves hoteleres a Espanya

  • El Govern exigeix als menors del Regne Unit d’entre 12 i 16 anys la pauta completa de vacunació per viatjar

  • Els hotelers, consternats per les anul·lacions

L’obligació de vacunar els nens britànics anul·la 150.000 reserves hoteleres a Espanya
3
Es llegeix en minuts

El sector turístic rep un altre cop. A la incertesa que genera la variant òmicron i les restriccions a la mobilitat al Regne Unit, ara cal sumar-hi un altre «obstacle»: tots els menors britànics amb més de 12 anys han de comptar amb la pauta completa de vacunació per entrar a Espanya. La norma, anunciada pel Govern espanyol fa dues setmanes, ha provocat l’enuig dels empresaris del sector turístic, que ja s’enfronten a la pèrdua d’entre 150.000 i 200.000 reserves amb vista a les vacances de Nadal.

La vacunació obligatòria per als menors britànics és només la cirereta d’un pastís que no ha agradat gens als hotelers, que després d’uns mesos molt durs veien en la temporada d’hivern el ressorgiment del sector. Les cancel·lacions dels britànics van començar després de la imposició de les restriccions del Regne Unit. Des del 6 de desembre, les persones que arribin al país en vols internacionals estan obligades a fer-se una PCR el segon dia d’estada i s’han de mantenir aïllats fins a tenir un test negatiu. A més, aquesta exigència és per a qualsevol passatger, amb independència que tingui la vacuna o no.

Jorge Marichal, president de Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) i de la patronal Ashotel, assenyala la incoherència i l’efecte devastador de la mesura imposada pel Govern central, ja que la vacunació d’infants va començar fa escassament unes setmanes, per això «no dona temps que es puguin posar dues vacunes en aquell període i hi ha moltes destinacions vacacionals com les Illes que tenien gran demanda per a turisme de família en aquestes dates hivernals».

El president de la patronal considera incongruent que un nen procedent d’un altre país Schengen amb una incidència superior de casos de covid pugui entrar a les Illes amb una prova d’antígens i un nen anglès no tingui aquesta opció. Des de l’1 de gener del 2021, el Regne Unit és un país extern a la Unió Europea, per això s’aplica aquesta política amb els menors perquè s’entén que es tracta d’un «país tercer». «Això no és una cosa de països primers, segons o tercers. Estem parlant d’una malaltia i crec que cal tenir restriccions per a tothom independentment d’on vinguin», explica Marichal, que estima que la prova diagnòstica negativa hauria de ser suficient per permetre el viatge als menors. «Flac favor estan fent a la indústria turística canària, ens estan rebentant amb aquestes mesures», lamenta el president de la patronal.

Els hotelers defensen que el sector ha tingut una actitud exemplar i de cooperació constant durant tota la pandèmia. «Nosaltres sempre hem complert. Quan vam haver de tancar els hotels, els vam tancar, i quan va caldre aplicar protocols, els vam aplicar», recorda Marichal, que assegura que no hi ha hagut focus de coronavirus imputables als hotels de les Canàries ni de la resta d’Espanya. «Ens estem fent l’harakiri en un moment de molta necessitat per al sector», afegeix el president de la patronal.

Notícies relacionades

Tom Smulders, vicepresident de la Federació d’Hostaleria i Turisme (FEHT) de la província de Las Palmas, veu amb molta incertesa les conseqüències de les noves mesures al sector turístic canari. Al vicepresident de la FEHT de Las Palmas li preocupen especialment les decisions canviants de Boris Johnson, primer ministre britànic. «Les polítiques de Johnson han provocat que viatjar sigui un assumpte exclusiu per a la gent rica», critica Smulders, que assegura que «la vacunació obligatòria dels menors britànics ha suposat la cancel·lació del 20% de les reserves a curt termini, una dada que continua augmentant cada dia», lamenta.

L’última esperança de la patronal hotelera és la tercera dosi en holandesos, francesos i alemanys, que poden compensar una mica la pèrdua de turistes britànics. La patronal calcula que així es podria així el Nadal amb un 70% d’ocupació. «No perdo l’esperança, podem aconseguir millors dades al gener si ens centrem a atraure la resta de països emissors amb la idea que som la destinació més segura», insisteix Smulders.