Discurs d’una activista en el ple sobre salut mental

...I la Mercè ha posat el Parlament dret

  • El testimoni en primera persona sobre salut mental emociona la Cambra

...I la Mercè ha posat el Parlament dret

acn

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

No, no és fàcil aconseguir aplaudiments unànimes al Parlament. I menys en els últims anys. A més, aquest dimarts la cosa ha començat amb una altra bronca entre la presidenta de la Cambra i Ciutadans. Amb crits i picaments de peus impropis de majors d’edat. Mentrestant, perplexos, els representants de les entitats que treballen en favor de la salut mental esperaven educadament a tenir la paraula. I llavors ha acudit al faristol no un president ni una diputada, sinó Mercè Torrentallé, veïna de la Noguera, delineant, projectista tècnica en riscos laborals, aficionada a pintar, a llegir... i que ha patit problemes mentals. Ha arribat, pausadament, i pausadament ha explicat la seva vivència. I s’ha fet màgia, com en poques ocasions al Parlament: s’ha fet el silenci perquè, per una vegada, la crua realitat, sense filtres, ha penetrat en l’elegant hemicicle. I de la bronca prèvia s’ha passat a un silenci respectuós, coronat per un aplaudiment unànime. Unànime, sí, per una vegada. Dempeus, tots els diputats i tot el Govern, pel relat de la Mercè.

I la Mercè, activista d’Obertament, implicada en mil batalles des de fa dècades, els ha parlat de com va estar lligada durant quatre dies sense poder canviar-se de roba, internada. Els ha parlat de com a qui pateix no se l’escolta. Que no es tracta de malalties amb potes, sinó de persones que, com ella, pateixen discriminació . Ella i la seva pròpia filla, al seu petit poble de 2.500 habitants. Li fa mal especialment això de la seva filla.

Persones que reclamen poder ser responsables de les seves decisions i una vida digna. Res més. Que demanen que la salut mental s’abordi de manera integral, no a trossets. Persones que acaben pagant de la seva pròpia butxaca els tractaments.

La Mercè ha fet als diputats, sempre de manera pausada, un repàs sobre les causes biològiques, psicològiques i socials, del trastorn mental, i els ha advertit que «no tenim brots durant els 365 dies a l’any», i que quan van a la consulta, el metge escolta abans els acompanyants que la persona protagonista: qui pateix el trastorn.

Un missatge d’esperança

La Mercè no és política, i no va criticar un partit o un govern, ni va demanar diners, ni va trenar frases altisonants. No. Va parlar als diputats i al Govern d’esperança. I els va parlar de la noguera, i del seu fruit, la nou. Amb tres capes, una part verda i tendra, una part dura, la closca, i finalment el fruit. Els va dir tot això per demanar no defallir i aconseguir que les llavors donin fruits. Va demanar als diputats que siguin llavors per «generar fruites i que els joves i els no tan joves tinguin una vida sense tant patiment».

La Mercè ha parlat de manera senzilla, clara, pausada, demanant una cosa tan aparentment de sentit comú com que les persones amb problemes de salut mental volen ser «ciutadans de ple dret». Ha demanat recursos, sí, i recolzament comunitari, també, però ha parlat sobretot i abans que res de dignitat, d’una societat justa, inclusiva i amb perspectiva de gènere.

Així ha sigut com de manera extraordinària i gens habitual el Parlament sencer ha escoltat atentament un discurs i ha aplaudit unànimement la persona que l’ha pronunciat, Mercè Torrentallé, activista, lluitadora i, abans que res, ciutadana.

Aragonès proposa el pla

Després d’ella, el president Pere Aragonès, ha elogiat profundament el discurs de la Mercè i ha desgranat un discurs que no ha obviat l’autocrítica per les insuficiències del sistema de salut mental, per a la qual cosa ha detallat les bases d’un pacte nacional basat en els drets humans, la visió de país més enllà de l’actuació sanitària, la sensibilització, la prevenció i detenció a l’escola, el treball i els serveis sanitaris, la transformació de la xarxa de salut mental amb més professionals i actuant preventivament; l’atenció personalitzada, l’actuació en la població infantil i juvenil, la perspectiva de gènere, la situació de les presons i el recolzament a les famílies, escoltant-les. Aragonès ha parlat de la salut mental en termes de pandèmia i del benestar emocional en termes d’emergència. Ha parlat de repte de país.

Notícies relacionades

I després d’ell, el líder de l’oposició, Salvador Illa, ha mantingut l’esperit d’aquesta primera part de la sessió, i ha felicitat sense embuts el Govern per la celebració d’aquest ple monogràfic i ha ofert el recolzament del seu grup a la Generalitat en el treball per la millora de l’atenció en salut mental.

Mentrestant, Mercè Torrentallé escoltava atentament des de la tribuna de convidats, després d’haver aconseguit aquesta estranya situació al Parlament: silenci, respecte i aplaudiment unànimes.