Fins a cinc dies de festa

¿Quines destinacions han triat els espanyols aquest pont de desembre?

¿Quines destinacions han triat els espanyols aquest pont de desembre?

ACN / MARTA LLUVICH

5
Es llegeix en minuts
EFE

L’augment de la incidència de la Covid no ha frenat, almenys de forma substancial, els viatges per a aquest pont de desembre, amb millors previsions a les cases rurals, sobretot de les zones d’estacions d’esquí, i ha recolzat una vegada més el turisme nacional.

La Direcció General de Trànsit (DGT) preveu per al pont més llarg de l’any més de vuit milions de desplaçaments per tota la xarxa viària espanyola, una mica més de l’1% per sobre dels registrats en aquests dies del 2019.

Malgrat que les xifres d’entrades de turistes estrangers van recuperant força, com s’ha vist aquesta setmana en les dades d’octubre publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el gruix de l’activitat per al pont més llarg de l’any es concentra en els viatgers espanyols.

La nova variant del coronavirus òmicron manté el sector amb la respiració continguda fins a veure els seus efectes i l’impacte en els viatges, una vegada que el turisme internacional va agafant ritme i consolida mes a mes xifres de creixement que, sense arribar als nivells prepandèmia, s’hi van acostant.

Madrid, al màxim

Madrid, una destinació tradicional per als espanyols en aquest pont de desembre, estarà «gairebé ple» segons coincideixen diverses cadenes hoteleres, entre les quals, Meliá i Riu, que té complet el seu emblemàtic hotel de la plaça d’Espanya des de fa setmanes.

En general, assenyalen a Meliá, les destinacions més lligades al turisme nacional presenten bones perspectives, sobretot per l’alt grau de vacunació, que fa que els espanyols s’estiguin acostumant a conviure amb el virus, tot i que amb totes les precaucions.

No obstant, calculen que l’extensió de la nova variant del virus sí que tindrà més efecte al mercat emissor alemany, i això pot tenir més impacte a les Canàries, que comença ara la seva temporada alta.

NH també té bones previsions tant per al pont –per al qual no han registrat anul·lacions «significatives» i no descarten augments de reserves d’última hora– com per a la campanya de Nadal, però sense perdre de vista l’evolució de la situació sanitària i deposibles restriccions.

A Riu les previsions d’aquest pont són «molt bones» a tots els hotels a Espanya –ubicats sobretot a les Canàries, les Balears i Andalusia–, amb ocupacions d’entre el 75 i el 90% i més demanda als hotels familiars amb oferta de «tot inclòs» com els de Chiclana, Gran Canària o el Buenavista de Tenerife.

Tot i així, han notat una «frenada» en les noves reserves i han registrat una quantitat «considerable» de cancel·lacions.

Bones previsions per a l’esquí

Al sector del turisme rural les perspectives són positives, amb una mitjana de reserves del 60% als diferents portals, especialment en les zones de muntanya, en què les copioses nevades han permès obrir les estacions d’esquí i auguren un bon pont per a la pràctica d’aquest esport.

No serà així a Madrid, on les estacions de Navacerrada i Valdesquí no estaran operatives, la primera per forts torbs, i la segona per un problema elèctric.

Les mateixes impressions traslladen des de les associacions que representen els propietaris de cases rurals com Autural, el president de les quals, Francisco Parra, assegura que la neu ha vingut «com anell al dit» a les zones d’alta muntanya, amb comarques amb el cartell de complet.

A la plataforma Escapadarural.com ja estan ocupades sis de cada deu cases rurals, cosa que suposa un creixement de més de 40 punts percentuals respecte al 2020, quan aquest pont va estar marcat per les restriccions de viatge.

No obstant, encara no s’han arribat a les xifres del 2019, amb l’ocupació en el 70% als allotjaments oferts en aquesta plataforma.

Càmpings i caravanes

Al sector dels càmpings, tot i que l’hivern és temporada baixa i molts estan tancats, en els que estan oberts «estan funcionant bé els bungalous», amb ocupacions del voltant al 50%, segons fonts de la Federació Espanyola de Càmpings.

En concret, els càmpings de la costa mediterrània i Andalusia tenen ocupacions una mica millors, gràcies que són els que més turisme estranger reben.

Bons números donen també al sector de lloguer d’autocaravanes, que s’ha revelat com un dels de més creixement durant la pandèmia, amb ocupacions per sobre del 60-70 % en alguns casos.

Renfe reforça l’oferta al litoral mediterrani

Renfe oferirà del 3 al 12 de desembre pròxims prop de dos milions de places als seus serveis comercials i en trens regionals, sobretot a les línies amb més demanda, les que connecten Madrid amb el País Valencià, Catalunya i Andalusia.

En concret, 164 trens AVE i de llarga distància oferiran el doble de la seva capacitat habitual, un augment del 10% de l’oferta diària en aquests serveis.

Iberia no ofereix dades concretes per al pont però sí que ha anunciat l’ampliació de les seves programacions d’hivern, amb la reobertura dels vols a les Maldives i Cali (Colòmbia) des de l’inici d’aquest mes i fins al febrer en el primer cas, i març en el segon.

També augmentarà les connexions amb les Illes Canàries, amb 73 vols d’anada i tornada i 27.000 seients addicionals, a més de reforçar altres destinacions domèstiques com Bilbao, la Corunya, Vigo, Astúries i Sant Sebastià.

Noves formes de viatge

Weekendesk.es, portal especialitzat en escapades temàtiques, assenyala que l’augment de les vendes per a aquest pont ronda el 24% respecte a altres caps de setmana llargs. Serà, diuen, el pont més aprofitat pels espanyols, amb més nits d’estada i un augment de la despesa del 14% respecte al 2019.

Notícies relacionades

Un sector en creixement és el de l’intercanvi de cases, en què opera la plataforma HomeExchange, que preveu per a aquest pont 11.331 pernoctacions, xifra que fins i tot supera les registrades abans de la pandèmia (4.807 nits consumides en aquest tipus d’allotjaments en el mateix període del 2019).

La web de viatges barats Holidayguru ha fet un sondeig entre els seus usuaris, que en un 40% diu haver canviat els plans de viatge per la nova variant del coronavirus davant el 60% que segueix amb els seus plans inicials.