Fenomen astronòmic

Pluja d’estrelles: quan i on veure els Gemínids

  • El 14 de desembre es podran arribar a veure més de 150 estrelles fugaces per hora

Pluja d’estrelles: quan i on veure els Gemínids
2
Es llegeix en minuts

Aquest 2021 s’acomiadarà amb una pluja d’estrelles: els Gemínids. Aquest fenomen el podrem veure entre el 4 i 17 de desembre, tot i que, els dies més potents seran el 13 i, sobretot, el 14 de desembre, com bé ha explicat l’Institut d’Astrofísica de les Canàries (IAC) mitjançant el seu Twitter. Pel que sembla, aquest últim dia es podran veure unes 150 estrelles per hora, aproximadament.

¿Què són els Gemínids?

Es tracta d’un grup d’estrelles que deu el seu nom al fet que provenen de la constel·lació de Gèminis. A més, solen ser visibles des de començaments fins a mitjans del mes de desembre, normalment, els dies com 13 o 14 de desembre són els que mostren més de 100 meteors per hora.

Els Gemínids són un grup d’estrelles bastant inusual, això es deu que el seu origen no és un cometa, sinó un asteroide conegut com a Phaethon 3200. I existeix una hipòtesi feta per astrònoms que diu que l’asteroide Phaethon va ser fa 2.000 anys un cometa i que quan va estar molt a prop del Sol, la seva gravetat va crear un gran desastre que va provocar un canvi en la seva òrbita deixant enrere una gran runa, que van ser els Gemínids.

¿On puc veure’ls?

Per sort, la pluja d’estrelles es pot veure des de qualsevol part, tot i que el millor per veure-les bé és des de llocs allunyats d’obstacles (com per exemple edificis) o on gairebé no hi hagi llum. Si s’intenten veure des de del centre de Barcelona, serà molt complicat, per això el millor és abrigar-se (ja que durant aquests mesos de l’any a la nit no és com anar a veure els Perseids a l’agost) i anar-se’n el més apartat de qualsevol lloc amb llum.

A més, per veure els Gemínids no és necessari l’ús de cap tipus d’objecte com un telescopi ja que el millor instrument en aquest cas són els nostres propis ulls.

Úrsids i més pluges d’estrelles

Notícies relacionades

Tot i que, som a prop de la pluja d’estrelles més activa que es pot veure actualment, no hem d’oblidar que existeixen altres dates en les quals també és possible veure’n d’altres. A part des Gemínids, al desembre també hi ha els Úrsids. Des del 18 fins al 26 de desembre serà possible veure aquestes estrelles fugaces, tot i que els dies més ‘potents’ seran el 22 i 23.

A més, altres fenòmens meteorològics com aquests que tenen lloc durant l’any són els següents (amb els dies més probables de veure’ls):

  • Quadràntids: 2 i 3 de gener

  • Lírids: 21 i 22 d’abril

  • Eta Aquàrids: 5 i 6 de maig

  • Delta Aquàrids: 28 i 29 de juliol

  • Perseids: 11 i 13 d’agost

  • Dracònids: 8 d’octubre

  • Oriònids: 21 i 22 d’octubre

  • Leònids: 16 i 17 de novembre

  • Gemínids: 13 i 14 de desembre

  • Úrsids: 22 de desembre

Temes:

Astronomia