Canvis en la fisonomia

El nou focus eruptiu del volcà de La Palma forma un segon cràter amb més activitat

  • El con primigeni «pràcticament» deixa d’emetre lava i gasos, segons el comitè científic 

  • La lava discorre a baixa velocitat amb direcció al barri de La Laguna

El nou focus eruptiu del volcà de La Palma forma un segon cràter amb més activitat
6
Es llegeix en minuts

El nou focus eruptiu que durant el cap de setmana passat es va obrir al nord-est del con principal del volcà de La Palma ha format un segon cràter, annex al principal, a causa de la gran quantitat de material que ha expulsat en qüestió de 48 hores. Aquesta lava ha generat una nova colada que continua el seu avenç amb direcció a La Laguna, tot i que, com va apuntar el director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canària (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, la seva velocitat s’havia reduït ahir de manera notable a causa de la seva viscositat. Les previsions apunten que no progressarà «gaire més».

Un quilòmetre i mig separa aquest front del barri que ja a l’octubre va veure com el magma solidificat va arramblar gran part dels seus principals edificis: l’escola, dos supermercats, una gasolinera, la sucursal bancària, una empaquetadora de plàtans i la societat, que encara es manté dempeus després que la lava destrossés una de les seves parets fins a introduir-se al saló. Els veïns viuen en suspens amb la nova colada que discorre pendent avall al costat de la denominada número 8, que des del passat 21 d’octubre es manté a les portes de l’església de San Isidro Labrador i que encara continua amenaçant d’engolir les diverses desenes de vivendes que per ara s’han salvat de l’erupció. Morcuende ho va deixar clar: cada vegada hi ha menys aportació, fet que, unit a la viscositat, feia que amb prou feines creixés en longitud. «En conseqüència, esperem que aquesta colada no avanci gaire més», va dir.

I si ho fa, perquè es crea un altre centre emissor que aporti més material, el comitè entreveu dos escenaris: o acaba per enterrar el que queda de La Laguna o cavalca per la número 8 amb la possibilitat de reactivar-la. El que passaria amb aquesta possibilitat encara és desconegut, perquè podria unir-se a la 7 que va formar la fajana nord o envoltar la muntanya de La Laguna per provocar més destrosses en plataners i vivendes, a més de posar en perill el cementiri de Tazacorte. Morcuende, en qualsevol cas, va recalcar que és difícil fer una previsió de futur i va posar com a exemple l’ocorregut amb el front que s’havia format al sud de la muntanya de La Laguna: «Vam dir que arribaria al mar en un moment i va trigar 21 dies».

Els paràmetres tècnics encara no preveuen un refredament de l’activitat del volcà, tot i que sí que aporten algunes dades positives. Un d’ells és la reversió de la deformació del terreny a l’estació de Jedey (LP-03), que divendres passat va registrar un creixement de sis centímetres d’altura. Aquest fenomen va tornar a ser l’avantsala d’una reactivació del procés, ja que es relaciona amb l’empenta del magma en la seva recerca per sortir a la superfície. No obstant, l’elevació del terreny en aquesta estació, la més pròxima al volcà, va precedir en anteriors ocasions una emissió de lava més elevada. En aquesta ocasió es va traduir en la creació de les noves boques efusives que han originat el segon cràter, que ara concentra tota l’activitat.

En aquest sentit, la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco, va remarcar que si bé des d’aquest nou con no s’aprecia una «emissió visible» de material, «sí que continua alimentant els tubs lávicos» que al seu torn aporten magma solidificat als dos deltes formats al mar i a la nova colada. Mentrestant, des del con principal «no hi ha pràcticament cap emissió» de lava ni de gasos, va afegir la científica. Així mateix, Blanco va declarar que el tremor va tornar ahir a valors baixos, molt similars als de la setmana passada, després que durant l’últim dia i mig es mantingués en nivells «alts» coincidint amb la formació del nou focus eruptiu.

La sismicitat, per la seva banda, manté l’increment registrat diumenge passat, sobretot en profunditats mitjanes, mentre que a més de 20 quilòmetres continua a nivells «baixos». Així, entre les 00 i les 20 hores es van registrar un total de 140 tremolors, quatre més que en tot diumenge; dels quals 122 es van produir en profunditats intermèdies i 18 en altes. La màxima magnitud va ser de 5,0 mbLg a les 08.35 hores, a 35 quilòmetres de profunditat i sentit amb intensitat IV-V (àmpliament observat i fort), sobretot a La Palma i en menor mesura a Tenerife, La Gomera i El Hierro. Blanco va tornar a ressenyar que no es descarten que es produeixin esdeveniments d’intensitat VI (lleument nociu) en l’Escala Macrosísmica Europea (EMS). Així mateix, el diòxid de sofre (SO2) al plomall segueix en valors alts (entre 1.000 i 29.999 tones diàries), segons els mesuraments realitzats amb sensors òptics, tot i que les dades registrades a través de satèl·lits mantenen la tendència a la baixa des del 23 de setembre.

Aquest gas també ha sigut el culpable de l’alta contaminació viscuda diumenge passat a la vall d’Aridane. María José Blanco va explicar ahir que en la jornada de diumenge el SO2 «va arribar a nivells màxims molt desfavorables», amb Los Llanos de Aridane com a epicentre al superar el valor límit en 17 de les 24 hores del dia, mentre que a Tazacorte es va sobrepassar en 10 hores i a El Paso en 2. Aquestes dades van motivar que s’emetés l’avís a la població perquè reduís qualsevol activitat al carrer i en cas d’haver de sortir de les seves vivendes ho fes amb mascareta FFP2, com va assenyalar Morcuende.

El director tècnic del Pevolca va apuntar que durant la primera meitat del dia d’ahir la situació s’havia revertit, amb qualitat bona o raonablement bona en tots els paràmetres (diòxid de sofre, diòxid de nitrogen, partícules menors de 2,5 micres, partícules menors de 10 micres i ozó), excepte el diòxid de sofre en les estacions mòbils de Los Llanos i Puntagorda que era regular.

Notícies relacionades

L’aeroport de La Palma va mantenir per tercer dia consecutiu una operativitat normal al tornar a predominar els vents alisis, que empenyen les cendres i gasos cap al sud-oest. Les previsions meteorològiques apunten que aquesta situació es mantindrà fins demà, cosa que suposa un escenari favorable per a l’operativitat aèria. El comitè tècnic també està pendent del temps de cara al cap de setmana vinent, quan es preveu un increment en l’arribada de turistes a l’illa per, entre altres coses, presenciar l’evolució del volcà amb motiu del pont de la Constitució i la Immaculada. «És important, molt important, que entre les mesures que adoptin les persones que acudeixin a veure aquest volcà, en llocs on hi ha una bona visibilitat com els miradors de Tajuya i El Time, sigui que a les nits vagin proveïdes d’armilles reflectores» per evitar accidents, va comentar Miguel Ángel Morcuende.

El director tècnic del Pevolca va participar ja a la tarda en una xerrada informativa per als veïns afectats per l’erupció en la qual es van explicar els mesuraments de gasos que es realitzen durant el procés eruptiu, així com el pla de neteja de les cendres. En la reunió, en què van participar representants dels cossos de seguretat presents en l’emergència, la directora del Lloc de Comandament Avançat, Marta Moreno; la consellera d’Emergències del Cabildo de La Palma, Nieves Rosa Arroyo; l’alcalde d’El Paso, Sergio Rodríguez; l’alcaldessa de Los Llanos de Aridane, Noelia García, i el responsable de l’Oficina d’Atenció als Afectats pel Volcà de La Palma, Sergio Matos, es va avançar que de cara als pròxims dies es millorarà el sistema d’accés a les zones d’exclusió. Per a això, s’implantarà un sistema que crearà un codi QR que es pot aconseguir a través de la web www.permiso.lapalma.es/solicitud. Aquesta mesura facilitarà el control de les persones, segons va informar la conselleria d’Administracions Públiques, Justícia i Seguretat del Govern de les Canàries en un comunicat.