La sisena onada del coronavirus

Activats 1,5 milions de passis Covid abans que s’ampliï l’obligació

  • Després del col·lapse de La Meva Salut, s’espera que el Govern digui a partir d’aquest dilluns quan entra en vigor el passaport que acredita la vacunació

Activats 1,5 milions de passis Covid abans que s’ampliï l’obligació

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La Meva Salut, aplicació del Departament de Salut per fer diversos tràmits sanitaris, va acumular des de dilluns passat i fins dissabte un total d’1.467.467 descàrregues de certificats digitals de la Covid. D’aquestes, 460.762 es van concentrar dissabte. La Generalitat ja ha rebut l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per obligar la restauració, gimnasos i residències d’avis a no permetre l’accés sense aquest document personal, que acredita haver-se vacunat contra la Covid.

Divendres, el Govern va anunciar que suspenia temporalment l’obligatorietat de disposar del passaport Covid per entrar als bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran, i s’espera que a partir d’avui aclareixi quan entra en vigor. La va suspendre perquè el sistema La Meva Salut es va col·lapsar a causa de l’allau de peticions arribades des de primera hora d’aquest dia. Un col·lapse que feia molt difícil, si no impossible, aconseguir el certificat digital. Alguns que ho van aconseguir van haver d’invertir tres hores d’espera.

Un nou sistema

El sistema vigent per verificar el codi QR canviarà pròximament. Des que les discoteques reclamen que s’acrediti la vacunació per permetre l’accés, s’ha fet servir una web provisional a què s’accedeix des del navegador del mòbil. Segons informa RAC-1, Salut ja té preparada l’aplicació definitiva, que es podrà utilitzar d’aquí a unes setmanes.

El canvi de sistema afectarà els que han de verificar el codi als establiments afectats, però no els clients, per qui tot continuarà igual. La nova aplicació està pendent de ser validada per a Apple i Android per tal que es pugui descarregar.

Salut va informar ahir de 36 ingressats més per Covid a Catalunya (621), on la xifra d’ingressats a l’uci es manté, com dissabte, en 135. En paral·lel, la velocitat de propagació (Rt) va baixar una centèsima de dissabte a diumenge i es va situar en 1,34, mentre que el risc de rebrot va pujar 17 punts i ara és de 282, més del doble que fa dues setmanes (132).

1.586 contagis més

La conselleria va xifrar en 1.586 els nous casos de coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores, període en què hi va haver una mort. Dels ingressats, 76 estan intubats i cinc, connectats a l’ECMO (respiració extracorpòria). Les últimes hores s’ha notificat una mort. El 5,63% de les proves de l’última setmana han donat positiu. L’OMS marca el límit del 5% per considerar que l’epidèmia està sota control. La incidència acumulada a 14 dies puja de 200,6 casos per cada 100.000 habitants a 214,95, mentre que a 7 dies ho fa de 118,99 a 127,35,

El pes de la vacunació

Notícies relacionades

Una comparació de les dades de l’última setmana amb les del mateix període de fa un any revela el pes de l’efecte de la vacunació. Durant la setmana del 18 al 24 de novembre, a Catalunya hi va haver 9.930 contagis, per sobre dels registrats la mateixa setmana del 2020: 9.877. No obstant, en aquells dies, el 2021, hi va haver 621 ingressats, 135 en ucis, davant 1.663 ingressos, 467 en ucis, fa 12 mesos. Entre el 18 i el 24 de novembre passats hi va haver 32 morts. En la mateixa setmana del 2020 van ser 348.

 Mentrestant, i amb el món debatent si és acceptable obligar la gent a exhibir que està vacunada, Suïssa es va convertir ahir en el primer país que celebra un referèndum sobre la llei que permet instaurar el passaport Covid. El sí es va imposar amb un recolzament del 62%.