Crisi mundial

França donarà el passaport sanitari només als que portin la tercera dosi anti-Covid

El Govern de Macron exigeix la vacuna per als majors d’edat i contempla incloure els nens de 5 a 11 anys

França donarà el passaport sanitari només als que portin la tercera dosi anti-Covid

THOMAS COEX / AFP

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 (gairebé) obligatòria per a tots els majors d’edat. França subministrarà la tercera injecció als majors de 18 anys en lloc dels majors de 65 anys, com feia fins ara. Així ho ha anunciat aquest dijous al migdia el ministre de Sanitat francès, Olivier Véran, en una esperada roda de premsa després que la situació sanitària hagi empitjorat de manera significativa en els últims dies. Una aposta decidida per la dosi suplementària que va en contra del que defensava en els últims mesos per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’administració francesa exigirà la punxada suplementària cinc mesos després de la segona dosi. Serà necessària per disposar del passaport sanitari, imprescindible a França per participar en la majoria d’activitats d’oci, culturals i esportives. Si les persones immunitzades no s’injecten la tercera dosi set mesos després de la segona, el seu certificat deixarà de ser vàlid. Per tant no podran anar a bars, restaurants, cines, museus... Això suposarà establir pràcticament l’obligatorietat de la injecció suplementària.

«Amb el pas del temps, l’eficàcia de la vacuna disminueix. Sabem que amb la Covid-19 s’ha de renovar la vacunació, així es multiplica la immunitat», va assegurar Véran a la sala de premsa del Ministeri de Sanitat a París. «França afronta una cinquena onada, que serà més forta que la quarta d’aquest estiu. Les condicions tardorals i hivernals faciliten la circulació del virus», va advertir el ministre, que va recordar que «sense la vacuna ja estaríem confinats».

«Europa torna a ser l’epicentre de l’epidèmia», va afegir Jérôme Salomon, director general de la Salut. L’executiu centrista confia a frenar la «cinquena onada» amb una ambiciosa, però també restrictiva, política de vacunació. Els tests negatius, que van deixar de ser gratuïts a l’octubre i que també serveixen per tenir de manera temporal el passaport Covid, només seran vàlids durant 24 hores, va precisar Véran. Aquesta mesura suposa, en el fons, convertir aquest certificat en un passaport de vacunació. Les autoritats franceses també contemplen vacunar els nens d’entre 5 i 11 anys quan l’Agència Europea de Medicaments l’hagi validat aquest dijous. Però la vacunació infantil no s’aplicarà a França «abans del 2022».

«Ni confinaments ni tocs de queda»

«Ni confinaments ni tocs de queda»«No us anunciaré ni confinaments, ni tocs de queda, ni tancaments de comerços, ni limitacions de desplaçaments. Hem decidit conciliar llibertat i responsabilitat», va afirmar Véran, descartant les restriccions més dures. El president Emmanuel Macron és conscient del malestar que suscitarien en una part de la població, cinc mesos abans d’unes eleccions presidencials en què es juga el seu futur polític.

Notícies relacionades

En les últimes setmanes, la situació de la Covid-19 s’ha degradat de manera considerable a França, malgrat ser el setè estat de la Unió Europea que més ha vacunat, amb més del 77% de la població que ja ha rebut almenys una dosi. El país veí registra una mitjana de 20.000 casos diaris i en els últims dos dies ha superat els 30.000.

Malgrat aquesta acceleració epidèmica, els hospitals no es troben en un estat crític. Els malalts del coronavirus ocupaven dimarts 8.500 llits, 1.750 d’ells a les unitats de cures intensives. Aquesta pressió sobre el sistema sanitari francès no resulta gens equiparable a la dels pitjors moments de la crisi sanitària. Ni tampoc a l’onada que afronten països com Alemanya i Àustria.