Volcà de la Palma

Una colada destrueix noves àrees i sepulta el cementiri de Las Manchas

És «una mala notícia» perquè el nou riu de roca fosa discorre per zones «no trepitjades» anteriorment per la lava

1
Es llegeix en minuts

La lava que flueix del volcà de La Palma ha creat una nova colada que ha arribat al cementiri i la planta fotovoltaica de Las Manchas, i que genera preocupació perquè està destruint tot el que troba al seu pas en una zona de masos dispersos i terrenys de conreu.

El director tècnic del Pla Especial de Protecció davant Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha afirmat en la roda de premsa posterior a la reunió dels comitès científic i tècnic que la nova colada ha sorgit a primera hora d’aquest matí i discorre paral·lela a la dècima.

És «una mala notícia» perquè el nou riu de roca fosa discorre per zones «no trepitjades» anteriorment per la lava «i està destruint el que troba al seu pas». «Ha superat el cementiri de Las Manchas» i ha discorregut amb bastanta velocitat, tot i que posteriorment ha alentit la marxa perquè s’està tornant viscosa.

Notícies relacionades

Això és conseqüència del material que ha arrossegat al seu pas per zones de molta concentració urbana, cosa que l’ha frenat a uns 25 metres per hora, molt diferent «del ritme més elevat d’aquest matí, amb una lava que emergia probablement de bastanta profunditat, molt calenta i fluida», ha remarcat Morcuende.

Científics i tècnics estan monitoritzant aquesta colada perquè «és preocupant», ja que comença a entrar en una zona de fort pendent, i de fet la seva trajectòria serà objecte d’una reunió a primera hora de la tarda al Lloc de Comandament Avançat.