Erupció

La lava del volcà de La Palma segueix el seu avenç i ocupa vuit hectàrees més

Dues colades s’uneixen entre les muntanyes de Todoque i La Laguna

3
Es llegeix en minuts

La lava procedent del volcà de La Palma ha ocupat vuit noves hectàrees en les últimes 24 hores, fins a una superfície total d’1.058,22 hectàrees, un avenç centrat en la colada quatre, que s’ha unit a la colada set, entre les muntanyes de Todoque i La Laguna.

En tot cas, la sismicitat es manté estable, les emissions de gasos continuen en tendència descendent. D’altra banda, la deformació del sòl de sis centímetres en vertical detectada en dies passats ha revertit i la qualitat de l’aire és bona o raonablement bona, segons han informat els portaveus dels comitès científic i tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Carmen López i Miguel Ángel Morcuende.

Morcuende ha alertat contra la normalització amb què la població de La Palma està assumint «una cosa que no és tan corrent» com la presència d’un volcà en una zona habitada, i ha insistit que els ciutadans han de mantenir «la guàrdia alta» per la seva pròpia seguretat.

Els problemes més importants ocasionats pel volcà aquest diumenge es produeixen en les connexions aèries amb l’illa, interrompudes des de dissabte al matí per la caiguda de cendres a l’aeroport, al vessant est de l’illa, cosa que manté inoperativa les pistes.

El predomini dels migjorns i de l’oest és probable que es mantingui almenys en les pròximes 24 a 48 hores, la qual cosa és desfavorable per a l’activitat aeronàutica, segons va remarcar la portaveu científica del Pevolca, Carmen López.

Junt amb els vents de ponent, a partir de la tarda o nit de diumenge s’esperen precipitacions de febles a moderades que podrien ser puntualment fortes i en forma de tempestes dilluns.

Un dels indicadors que segueixen els científics per monitoritzar l’evolució de l’activitat eruptiva són les emissions de diòxid de sofre al plomall del volcà, que se situen actualment entre les 7.000 i les 18.000 tones diàries, dins de la tendència descendent que es registra des del 23 de setembre.

Malgrat que en general la qualitat de l’aire és bona o raonablement bona en les últimes hores, les autoritats aconsellen utilitzar mascaretes FFP2 i mantenir la precaució al vessant est de l’illa, on els vents empenyen els gasos i les cendres.

També hi ha hagut problemes de qualitat de l’aire fins ben entrat el matí a la zona de Las Manchas, al sud de les colades, que ha retardat fins a les 11.00 hores l’accés de les persones evacuades que van a casa seva a netejar cendres o buscar alguna pertinença i als treballadors de les dessaladores o de la carretera que s’està construint per facilitar l’accés a Puerto Naos.

Morcuende va demanar a la població que tingui paciència amb aquest tipus de restriccions i va insistir que l’única motivació és la salut de les persones, perquè aquesta és la principal comesa del Pevolca i «no podem arriscar-nos».

Va advertir que «ens hem acostumat» als terratrèmols o a les colades, i això és «dolent».

Al principi la guàrdia estava alta, la normalització d’una situació tan poc normal com un volcà al mig d’una població «és perillosa» per a la salut de les persones, ha dit el portaveu del comitè tècnic del Pevolca.

Aquesta normalització també provoca la cada vegada menor col·laboració ciutadana a l’hora de comunicar si ha sentit o no un terratrèmol, unes dades que són crucials per als científics de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Notícies relacionades

Carmen López va assenyalar que la intensitat d’un terratrèmol es mesura en funció de la informació que donen les persones que l’han sentit i l’IGN percep que molta gent s’ha relaxat i ja només respon als qüestionaris que es disposen quan són sismes grans.

El mateix Miguel Ángel Morcuende va confessar que la normalització de l’activitat volcànica l’afecta fins i tot a ell mateix, que no ha comunicat algun dels sismes que ha sentit, per la qual cosa va fer una crida a tothom per mantenir la col·laboració amb els científics, que desenvolupen una activitat essencial per a tota la comunitat.