El desembre del 2019

Una venedora de marisc de Wuhan és el primer cas de Covid, segons ‘Science’

  • L’OMS assegurava que la primera persona infectada era un comptable, que vivia lluny de Wuhan

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’origen de la Covid encara continua sent un misteri per als científics i una important font de tensió entre la Xina i els Estats Units. Les hipòtesis més repetides són que el virus es va escapar d’un laboratori o que l’inici era al mercat d’animals vius de Wuhan.

Seguint aquesta línia, un nou estudi publicat a la revista ‘Science’ apunta que el primer cas va ser el d’una venedora de marisc del mercat de Wuhan, que va començar amb els símptomes l’11 de desembre del 2019.

Reconstruir la cronologia

Michael Worobey, autor de l’article i científic d’Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat d’Arizona, ha reconstruït el que va passar entre el desembre del 2019 i el gener del 2020. La línia temporal que ha traçat situa els primers casos al mercat d’animals vius de Wuhan, concretament a la zona on s’engabiaven els gossos viverrins.

Worobey assegura que hi ha una forta evidència que l’origen de la pandèmia siguin al mercat, ja que els primers casos estan vinculats a aquest espai. «En aquesta ciutat d’11 milions d’habitants, la meitat dels primers casos estan relacionats amb un lloc de la mida d’un camp de futbol», ha explicat l’expert a ‘The New York Times’.

La confusió de l’OMS

Notícies relacionades

Un equip d’experts de l’OMS va estar quatre setmanes a Wuhan i rodalia per establir l’origen del virus. L’informe explicava que probablement es va transmetre dels ratpenats als humans a través d’un altre animal, però que era necessari continuar investigant.

A més, apuntaven que el primer cas era un comptable que vivia lluny de Wuhan, els símptomes del qual van aparèixer el 16 de desembre, diversos dies després del que es va saber inicialment. La confusió es va deure a un problema dental que va tenir el pacient el 8 de desembre.