Pena de mort

Un condemnat a mort per injecció letal es lliura de la pena amb el recolzament de famosos

La pena capital ha sigut commutada per la cadena perpètua a Julius Jones

Acusat d’homicidi, la família de la víctima no comparteix la decisió judicial

Un condemnat a mort per injecció letal es lliura de la pena amb el recolzament de famosos
3
Es llegeix en minuts

El seu nom podria haver-se convertit en una estadística més als registres de pena de mort als EUA, però aquest dijous Julius Jones, un reu de raça negra acusat d’homicidi, no va ser executat a l’estat d’Oklahoma i la seva condemna va ser commutada in extremis per cadena perpètua.

La mesura va arribar després d’una gesta que va atraure celebritats i milers de persones –6,5 milions de signants a la plataforma Change.org, entre d’altres– que van recolzar la petició de clemència.

El governador d’Oklahoma, Kevin Stitt, va emetre aquest dijous una ordre executiva per la qual es commuta la pena de mort per la perpètua, tot i que va vetar la possibilitat que aconsegueixi la llibertat condicional ni que se li concedeixi cap altre perdó o benefici d’aquest tipus.

¿Qui és Julius Jones?

Jones, ara de 41 anys, va ser arrestat amb 19 anys per l’assassinat a trets, el 28 de juliol del 1999, de l’empresari Paul Howell, durant el robatori d’un vehicle a Edmond, una població veïna d’Oklahoma City.

El jove, llavors beneficiari d’una beca de la Universitat d’Oklahoma, va ser acusat i condemnat a la pena capital, cosa que l’ha mantingut durant més de dues dècades al corredor de la mort.

El cas de Jones va aconseguir notorietat als Estats Units gràcies a ‘The last defense’, una sèrie emesa per la cadena ABC que buscava treure a la llum les fallades en la justícia nord-americana i va comptar entre els seus productors amb l’actriu Viola Davis.

Al llarg de tres capítols emesos el juliol del 2018, es va narrar la història de Jones, que fa anys que insisteix en la seva innocència.

Procés qüestionat

Procés qüestionat«Justice for Julius» (Justícia per a Julius) es va convertir en una causa que van abraçar familiars i activistes que han qüestionat el procés contra Jones.

Entre les objeccions descrites per la defensa en la petició d’indult i a la plataforma Change.org destaquen, entre d’altres, que existeixen testimonis directes que assenyalen que Jones estava a casa dels seus pares, és a dir, a «milles de distància» del lloc en el moment de l’assassinat.

A més, indiquen que un altre acusat per l’assassinat, Christopher Jordan, presumptament «va admetre estar involucrat en el delicte» i ara està en llibertat després de passar quinze anys a la presó.

Billy Bock, advocat de Jordan, va declarar a ABC News que el seu client manté que el seu paper va ser de «còmplice» de Jones i nega haver confessat a «ningú» la seva presumpta culpabilitat.

Un altre dels al·legats dels que recolzen Jones és que almenys un membre del jurat tenia «prejudicis racials» i que els seus advocats defensors eren «inexperts, amb excés de treball» i «escassos recursos».

Kim Kardashian, aliada

Una de les veus que s’han alçat a favor de Jones és la de Kim Kardashian, que s’ha referit al seu cas al seu compte de Twitter.

En el passat, Kardashian ha expressat als milions de seguidors la seva preocupació per la situació d’aquest home, i fins i tot els ha animat a intercedir davant la Junta d’Indults i Libertat Condicional d’’Oklahoma i davant el governador d’aquest estat.

«Estic molt agraïda amb tots els que van utilitzar la seva veu i van ajudar a salvar la vida de Julius avui. Gràcies a la junta de llibertat condicional i al governador Stitt», va escriure la celebritat aquest dijous a la xarxa social.

A més, Kim Kardashian ha criticat a Twitter la «freda maquinària de la pena de mort als Estats Units».

¿Què en diu la família de la víctima?

Per contra, la família de la víctima ha qualificat d’equivocades les opinions entorn del cas.

Notícies relacionades

«Volen que la gent cregui que Julius Jones és completament innocent, malgrat l’aclaparadora quantitat de proves en contra seu», ha declarat Rachel, filla de l’empresari assassinat, a la cadena de televisió CNN.

La dona fins i tot va demanar a la Junta d’Indults i Llibertat Condicional d’Oklahoma prendre una «decisió justa i imparcial», tot i que finalment aquesta instància va recomanar l’1 de novembre al governador d’Oklahoma que indultés Jones.