Condemnats el 1966

Un gir en la investigació de l’assassinat de Malcolm X exonera els acusats

  • Després de 22 mesos, la indagació va concloure que es van ocultar proves que si s’haguessin fet públiques, haurien portat probablement a l’absolució dels dos homes que van passar dècades a la presó per un crim que no van cometre

Un gir en la investigació de l’assassinat de Malcolm X exonera els acusats

Archivo

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Dos homes condemnats el 1966 per l’assassinat un any abans a Nova York de l’activista Malcom X, un dels exponents més grans de la lluita contra el racisme, seran absolts, va anunciar aquest dimecres l’oficina del fiscal del districte de Manhattan, Cyrus Vance.

«Aquests homes no van tenir dret a la justícia que mereixien», va declarar dimecres a ‘The New York Times’ el fiscal Vance, l’oficina del qual va confirmar que hi haurà una conferència de premsa dijous després de l’«anul·lació de les condemnes injustificades» de Muhammad A. Aziz i Khalil Islam per la mort de Malcom X.

El judici per la mort del líder negre el febrer del 1965 va estar esquitxat d’errors i omissions, segons una investigació que va realitzar la fiscalia del districte de Manhattan i els advocats dels dos condemnats, citada pel diari novaiorquès.

Proves ocultes

Després de 22 mesos, la indagació va concloure que tant l’FBI (policia federal) com la Policia de Nova York van ocultar proves que si s’haguessin fet públiques, haurien portat probablement a l’absolució dels dos homes que van passar dècades a la presó per un crim que no van cometre.

Malcom X va ser assassinat el 21 de febrer del 1965 quan es disposava a parlar en un míting al saló de Ball Audubon, a Manhattan, en el zenit de la seva popularitat per la seva lluita per la igualtat i els drets humans. La revisió del cas va sorgir després de la presentació d’un documental sobre l’assassinat i una nova biografia de l’activista que no obstant, no identifica els assassins ni revela si hi va haver una possible conspiració de la policia o el govern per silenciar-lo.

Notícies relacionades

Tampoc aclareix per què la policia i el govern no van poder prevenir el crim, quan les proves demostren que hi havia indicis sobrats que s’estava preparant el seu assassinat. Després d’anys reclamant justícia, els noms d’Aziz, de 83 anys, que va ser alliberat el 1985, i d’Islam, que va sortir de la presó el 1987 i va morir el 2009, quedaran a la fi nets.

Un tercer home, Mujahid Abdul Halim, de 80 anys, va confessar l’assassinat i va ser posat en llibertat el 2010. Durant el judici del 1966, va afirmar que Aziz i Islam eren innocents.

Temes:

Estats Units