Fenomen astronòmic

Leònids: quan i on es pot veure la pluja d’estrelles

Pluja de Leònides a les Canàries el 1998.

Pluja de Leònides a les Canàries el 1998. / LUIS CHINARRO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La pluja d’estrelles fugaces Leònids tindrà el seu pic màxim el dimarts 16 i dimecres 17 de novembre amb una taxa d’activitat entre els 10 i 20 meteors per hora, segons una anàlisi realitzada per Natacha Payà, experta de Meteored.

Com explica Natacha Payà, els leònids són una pluja de meteors visible entre el 6 i el 30 de novembre cada any. Provenen del cometa 55P/Tempel-Tuttle/Tempel-Tuttle, que triguen 33,2 anys a fer una volta completa en la seva òrbita.

L’última vegada que va transitar a prop de l’òrbita terrestre va ser l’any 1998 i no serà fins al 2031 quan es pugui veure una gran pluja d’estrelles el mes de novembre com ja va passar el 1833 a l’Amèrica del Nord.

En aquest escenari, Natacha Payà destaca que entre els pròxims 16 i 17 de novembre tindran el pic màxim, segons l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN), i la seva taxa d’activitat serà modesta en comparació amb altres pluges d’estrelles, oscil·lant entre els 10 i 20 meteors per hora.

El seu pic màxim serà dos dies abans del plenil·luni del 19 de novembre, per la qual cosa aquest any no serà el més idoni per a la seva observació. Malgrat això, quan la Lluna comenci a posar-se rere l’horitzó, entre les 4.00 i les 6.00 hores, les condicions seran una mica més favorables, ha assegurat Natacha Payà.

Notícies relacionades

Meteored ha indicat que els Leònids, igual com altres estrelles fugaces, són considerats meteors. Són rebutjos que ha llançat un cometa al seu pas i segueixen la seva mateixa òrbita. En aquest cas, els Leònids són els fragments del cometa 55P/Tempel-Tuttle/Tempel-Tuttle. La mida dels Leònids varia i pot oscil·lar entre un mil·límetre i diversos centímetres. Quan entren a l’atmosfera es desintegren, ja que viatgen a grans velocitats que poden anar entre els 20.000 quilòmetres per hora i els 71 quilòmetres per segon. Si la seva mida és més gran i no es desintegren dins de la nostra atmosfera passen a denominar-se meteorits.

¿On veure-les?

Meteored ha recordat que, igual com amb altres pluges d’estrelles, qualsevol mirador, muntanya o espai obert i sense obstacles és idoni per observar els Leònids. El recomanable és sortir de la ciutat per evitar així la contaminació lluminosa. En aquest sentit, es recomana arribar al punt d’observació entre mitja hora i una hora abans que comenci l’espectacle per acostumar així la vista a la foscor. Malgrat l’estat de la Lluna, és preferible mirar cap als punts més foscos, amb indiferència de la direcció. A més, a causa de les temperatures fredes és necessari portar una bona jaqueta per disfrutar de l’espectacle.

Temes:

Astronomia