Cap mort

El virus remunta a nivells d’estiu a Catalunya, però la vacunació frena els seus efectes

La xifra d’ingressats i d’ocupació d’ucis creix lleument

El virus remunta a nivells d’estiu a Catalunya, però la vacunació frena els seus efectes

ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segueixen a l’alça els indicadors a Catalunya, amb uns indicadors que remunten en els últims dies i que arriben a nivells de juliol i agost passats. La situació, no obstant, està molt lluny de la de l’estiu, ja que l’efectivitat i l’alt percentatge de la vacunació n’està frenant els efectes i els hospitals no tenen, ni de lluny, el mateix panorama. Tot i així, costa reduir aquesta tensió assistencial, deguda, principalment a persones que no estan vacunades.

Les dades facilitades aquest dilluns per Salut concreten que hi ha 376 persones ingressades en hospitals, (ahir 367) 90 dels quals estan en ucis (dos mes). Els experts criden a no baixar la guàrdia davant aquest creixement, més accentuat en altres països d’Europa (principalment del nord), cosa que ja ha portat alguns governs a recuperar restriccions, una cosa que no es planteja el Govern per ara. També apel·len a posar una tercera dosi a la població més vulnerable, com explica el grup d’investigadors de la UPC del Biocomsc.

Tornant a les dades concretes de Catalunya, el risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia, que creix des de fa dues setmanes, se situa en 130 punts, sis més que ahir, per tant, la corba epidèmica es consolida en el risc alt que marca el llindar dels 100 punts. En les últimes hores s’han notificat pocs contagis comparat amb altres dies, però els dilluns sol ser un dia amb xifres baixes pel fet que en cap de setmana es fan menys proves. No s’han notificat morts.

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és avui d’1,54, una centèsima menys que diumenge, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 154 persones, per tant, la transmissió continua augmentant. És un nivell molt alt, com el que hi havia el juliol passat.

Notícies relacionades

La incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d’antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) continua pujant i és de 52,8 casos, mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en els 86 casos.

La positivitat –el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu– és de 3,11 %, un creixement continuat des de fa quatre setmanes, tot i que encara està per sota del 5 %, que és el percentatge que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control.