Publicat a ‘Nature’

Un àcid gras de l’oli de palma augmenta el risc de càncer, segons un estudi

3
Es llegeix en minuts

L’àcid palmític, un àcid gras de l’oli de palma, augmenta la probabilitat que es propagui el càncer, segons un estudi fet en ratolins per investigadors de l’IRB Barcelona, que han descobert també el mecanisme pel qual aquesta substància afavoreix la metàstasi.

Després d’aquesta troballa, que publica aquest dimecres la revista «Nature», els investigadors de l’Institut d’Investigació de Biomedicina (IRB) ja han començat a treballar per desenvolupar un tractament que interrompi el procés de propagació del càncer.

La metàstasi del càncer és la principal causa de mort en els pacients amb aquesta malaltia i els metges ja sabien que els àcids grassos de la dieta són afavoridors de l’extensió del càncer, però encara no coneixien com funciona aquest procés i quins greixos contribueixen realment a la propagació dels tumors.

Les troballes d’aquesta investigació demostren que l’àcid palmític és un dels que promou la metàstasi en el càncer bucal i el càncer de pell melanoma en ratolins. En canvi, altres àcids grassos, com l’àcid oleic o àcid linoleic, greixos omega-9 i omega-6, que es troben en aliments com l’oli d’oliva i les llavors de lli, no van mostrar el mateix efecte en el mateix estudi.

Efectes sobre el genoma

La investigació, finançada en part pel Worldwide Cancer Research, destaca que quan l’àcid palmític es va complementar a la dieta dels ratolins va contribuir a la metàstasi, però també va exercir efectes sobre el genoma a llarg termini.

Les cèl·lules canceroses que només havien estat exposades a l’àcid palmític durant un curt període de temps es van mantenir altament metastàtiques, fins i tot quan l’àcid palmític s’havia eliminat per complet de la dieta.

Els investigadors van descobrir que aquesta «memòria» és causada per canvis en el funcionament dels gens –canvis epigenètics-, que alteren la funció de les cèl·lules canceroses metastàtiques i els permeten formar una xarxa neuronal al voltant del tumor per comunicar-se amb les cèl·lules en el seu entorn immediat i disseminar-se més fàcilment.

Al comprendre com funciona aquesta comunicació, els investigadors van descobrir una manera de bloquejar-la i ara estan començant a planificar un assaig clínic per aturar la metàstasi en diferents tipus de càncer.

Fàrmac en desenvolupament

Per a aquest assaig, l’empresa emergent ONA Therapeutics, cofundada per l’autor principal de l’estudi, l’investigador i cap del laboratori de Cèl·lules Mare i Càncer de l’IRB Barcelona, Salvador Aznar-Benitah, està desenvolupant un fàrmac amb anticossos.

L’empresa ha obtingut 30 milions d’euros d’inversors privats per desenvolupar aquest tractament de primera classe per al càncer metastàtic i els investigadors esperen que l’assaig comenci els pròxims dos anys per provar el seu nou anticòs en diversos tipus diferents de càncer.

«Si les coses continuen segons s’ha planejat –ha explicat Aznar-Benitah–, podríem començar el primer assaig clínic en un parell d’anys, estem invertint molt esforç per generar la millor teràpia possible perquè els pacients amb càncer puguin beneficiar-se’n en un futur pròxim».

L’investigador de l’IRB ha explicat que «encara és massa aviat per determinar quin tipus de dieta podrien consumir els pacients amb càncer metastàtic per retardar el procés metastàtic, es necessita molta més feina per determinar-ho». De fet, l’expert ha assegurat que la investigació «no segueix aquesta direcció», sinó que s’enfoca en «nous objectius terapèutics potencials que podríem inhibir i que podrien tenir un benefici terapèutic real per al pacient independentment de la seva dieta».

Vinculació càncer-dieta

La directora executiva de Worldwide Cancer Research, Helen Rippon, ha afirmat que «aquest descobriment és un gran avenç per comprendre com la dieta i el càncer estan vinculats i, potser el més important, com podem utilitzar aquest coneixement per iniciar noves cures per al càncer».

Notícies relacionades

Segons Rippon, s’estima que la metàstasi és responsable del 90% de totes les morts per càncer, és a dir, al voltant de 9 milions de morts per any a tot el món.

«Aprendre més sobre el que fa que el càncer es propagui i, el que és més important, com aturar-ho, és el camí a seguir per reduir aquests números», ha conclòs.

Temes:

Oli de palma