ALERTA ALIMENTÀRIA

¿Què és l'oli de palma? ¿És dolent per a la salut? 5 claus

Procedent de la palmera 'Elaeis guineensis', es troba en aliments precuinats, pastisseria, brioixeria i cremes per untar

aceite-palma

aceite-palma

1
Es llegeix en minuts

Què és l'oli de palma i quin efecte té en la salut són alguns dels principals dubtes que desperta aquest producte, en alça en el sector de l'alimentació. Les responem en cinc claus:

1. ORIGEN

L'oli de palma procedeix de la palmera 'Elaeis guineensis' i és molt cultivat a l'Àfrica i el sud-est asiàtic, especialment a Indonèsia i Malàisia, que en són els principals productors mundials. Allà s'usa també cru per cuinar, encara que la majoria s'exporta processat per a biocombustibles i per a la indústria alimentària, en forma també de greix o llard. Així apareix amb els noms d'oli de greix vegetal (palma), greix vegetal fraccionat i hidrogenat de palma o estearina de palma.

2. PRODUCCIÓ

El seu producció s'ha quadruplicat en els últims 20 anys i ha passat dels 14,6 milions de tones el 1995 als 61,1 milions de tones del 2015. Els grans consumidors són la Xina, l'Índia, Indonèsia i la Unió Europea. Segons l'OCDE, està previst que suposi un terç de la producció mundial d'olis vegetals per al 2021. El 9% de la producció mundial l'absorbirà llavors la indústria del biofuel.

3. UTILITATS I ÚS EN ALIMENTS

L'oli de palma es troba en cremes i cobertures, productes per untar com cremes de xocolata i avellana (tant Nocilla com Nutella), pastisseria i brioixeria industrial, productes per a neteja, aliments precuinats, 'snacks', margarines, salses industrials, productes de neteja, cosmètics i espelmes.

4. EFECTE A LA SALUT

Notícies relacionades

Un dels principals arguments en contra de l'oli de palma, al marge del dany ecològic que ocasiona, són els seus efectes sobre la salut. La recomanació de Ramón de Cangas, del Comitè Assessor del Consell General de Dietistes-Nutricionistes, és clara: "Com menys quantitat es consumeixi millor". És un oli molt ric en greixos saturats, cosa que incrementa el risc de malalties cardiovasculars a l'incrementar els nivells de colesterol 'dolent' (LDL). Alguns estudis l'han arribat a relacionar amb el càncer.

5. 'APPS' PER DETECTAR L'OLI DE PALMA

Per saber si figura en la composició d'aliments, només cal llegir l'etiqueta o utilitzar alguna de les 'apps' que diverses oenagés han creat, com POI Scaner App i Palm Oil Detector. Totes dues utilitzen l'escaneig del codi de barres de productes per comprovar la seva composició en una base de dades. S'ha de tenir en compte que la majoria d'aquestes 'apps' es basen en dades de mercats locals i que els codis de barres varien segons els països.