A Saragossa

L’Aragó depura responsabilitats després del suïcidi d’una dona que havia sol·licitat sense èxit l’eutanàsia

La consellera de Sanitat diu que hi va haver una «fallada» per «el retard en el procediment d’adjudicar un metge responsable» per a la tramitació

L’Aragó depura responsabilitats després del suïcidi d’una dona que havia sol·licitat sense èxit l’eutanàsia
2
Es llegeix en minuts

La consellera de Sanitat del Govern de l’Aragó, Sira Repollés, ha assegurat que s’han depurat responsabilitats pel retard produït a tramitar una sol·licitud d’eutanàsia per part d’una dona de Saragossa que es va treure la vida aquest dissabte.

L’associació Dret a Morir Dignament (DMD) ha informat del suïcidi d’aquesta dona, després de reclamar en diverses ocasions sense èxit el seu dret a l’eutanàsia al centre de salut Torre Ramona de Saragossa.

La consellera Repollés ha precisat en declaracions als mitjans de comunicació que hi va haver una «fallada» per «el retard en el procediment d’adjudicar un metge responsable» per a la tramitació de la sol·licitud d’aquesta pacient, «quan el metge de sempre es declara objector».

Ha afegit que l’organització «té l’obligació d’adjudicar un altre professional que es faci càrrec del cas, en temps i forma», però es van retardar «en l’adjudicació» ja que estava en procés, ha dit. «Els responsables, en aquell moment, no van realitzar les accions que haurien d’haver fet en temps i forma», ha remarcat.

Per l’ocorregut, ha continuat la consellera, s’han «establert una sèrie de mecanismes per controlar aquesta situació» i, en aquest cas concret, «s’han depurat responsabilitats» a les persones «que no han sabut executar els procediments en temps i forma», actuant segons procedeix quan un professional «no realitza les accions» que pel seu càrrec havia de fer, ha afegit.

Repollés ha remarcat que quan es va posar en marxa la llei orgànica de regulació de l’eutanàsia, el 25 de juny, es van realitzar activitats formatives sobre la implantació i els procediments d’aquesta norma, així que els professionals del Servei Aragonès de Salut en tenien coneixement des del principi.

La consellera de Sanitat ha remarcat que des del departament seguiran «vigilants perquè els procediments se segueixin en temps i forma» i «donar sortida a un dret de la ciutadania legislat per llei. A més, no cessen «en l’afany de millorar el procediment» perquè no es repeteixin els fets.

Notícies relacionades

Repollés ha comentat que a l’Aragó ja s’han realitzat una sèrie de sol·licituds. Respecte a les primeres, ha avançat que algunes «han passat per la comissió de garanties i sinó ja, en pròximes dates, el dret a la prestació serà realitzat», en aquelles en què la comissió «ha decidit que així sigui».

Sobre el registre d’objectors, que inclou metges, infermers i farmacèutics, s’hi han inscrit el 6% de tots els professionals de l’Aragó d’aquests àmbits. «Ens està sorprenent perquè tenim un percentatge baix», ha comentat.