Violència a les presons

Les agressions als treballadors de presons s’agreugen

  • Homicidi frustrat a Conca, agressió sexual a Jaén, pallissa a Logronyo, baralla a Lleida...

Les agressions als treballadors de presons s’agreugen
5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Quan va voler adonar-se’n, la professora encarregada d’alfabetitzar els presos del mòdul 5 de la presó de Jaén estava sent agafada pel clatell entre la seva taula i la pissarra. Un pres corpulent mirava d’aproximar-la als seus genitals, després d’haver-se’ls tret dels pantalons quan ella entrava a l’aula. «Vine aquí, llepa-me-la», li deia.

Va passar el 22 d’octubre. L’agressió sexual tot just va durar el que va tardar ella a resistir-se, deixar-se anar i fugir. Al centre penitenciari creuen que l’intern, condemnat fa 10 anys a Còrdova per delictes repetits de violència de gènere, estava drogat; en el vídeo de la càmera de seguretat a la qual ha tingut accés aquest diari se’l veu decidit a completar el seu atac, malgrat que tres presos més ho presencien a la sala. De fet, tanca la porta de l’aula atrapant la professora dins i mira de fer fora un dels testimonis.

El succeït a Jaén no és l’últim però sí un dels casos més greus d’agressió al personal de les presons. La mestra està de baixa. Treballadora de la Junta d’Andalusia, havia començat aquest curs a fer classes a la presó jaenesa a presos sense graduat escolar. Quan va aconseguir sortir de la trampa, amb ajuda d’un intern de confiança, encara l’agressor la va agafar del braç intentant tornar a ficar-la a l’aula i li va cridar pel passadís: «Com diguis alguna cosa, et mato».

La Guàrdia Civil investiga el cas des que va rebre denúncia, el 26 d’octubre passat. La repetició d’incidents amb lesions a les presons incrementa la tensió entre els funcionaris aquesta tardor. La setmana passada, els dos principals sindicats penitenciaris, Acaip-UGT i CSIF, van denunciar que es produeix una agressió a un funcionari cada 36 hores, i que ja en van 3.609 amb ferits en cinc anys. La incidència pateix un augment relatiu: es manté malgrat que en l’últim lustre la població reclusa s’ha reduït en 1.300 individus, i en una mica més de 7.000 des del desembre del 2011. En el recompte del desembre del 2020 hi havia 55.180 presos a tot Espanya, 7.880 en presons catalanes.

A les presons de la Generalitat, segons dades de la Secretaria de Mesures Penals, el 2020 va acabar amb 188 agressions a funcionaris amb lesions lleus i 28 de greus. A meitat d’aquest any, ja n’hi havia 96 de les primeres i 20 de les segones.

Botó del pànic

Botó del pànicL’octubre passat es van comptar 11 agressions a les presons d’Albocàsser, Puerto II, Lleó, Huelva, Algesires, Múrcia II, Topas i Conca, a més del de Jaén. Aquest últim va poder haver sigut molt pitjor: «La mestra s’ha lliurat de miracle. En cas de violació no podria haver rebut ajuda a temps, perquè en el mòdul només hi havia dos funcionaris; un, revisant les cel·les, i l’altre a l’oficina», relaten fonts penitenciàries. En el mòdul 5 de Jaén resideixen interns perillosos. Diverses vegades els professors que fan classes allà havien demanat impartir-les a l’aula de l’Àrea Sociocultural, que està vigilada, però la direcció, segons les mateixes fonts, va creure insegur ajuntar els presos del 5 amb d’altres. Per això les classes es fan a petites sales del mòdul, al costat del passadís de dutxes; i per això a la professora li havien donat un botó del pànic.

Dissabte passat, una treballadora del Centre Penitenciari de Logronyo va ser portada a l’hospital després que, durant un trasllat, una presa la llancés contra la paret. Pateix contusions i ha perdut dues dents. És l’últim incident greu registrat.

Una semblança relaciona aquest cas i el de Jaén: en tots dos l’agressor o agressora havien sigut traslladats d’un altre centre en el qual ja havien mostrat la seva agressivitat. L’assetjador de Jaén estava en segon grau, sense les mesures d’especial vigilància del primer grau que va proposar per a ell la Junta de Tractament de la presó d’Archidona, relaten les fonts consultades. L’informe no va ser atès; l’intern va ser traslladat de la presó malaguenya a la jaenesa.

La presa de Logronyo, a la seva anterior presó, la de Pamplona, d’un nivell de seguretat més alt, havia agredit dues treballadores i un funcionari. Tampoc va retrocedir a primer grau: va ser traslladada a Logronyo, una presó menys dura.

Un vidre al coll

Un vidre al collPer a aquest dimecres, els treballadors de les presons estan cridats per Acaip-UGT i la CSIF –les dues centrals en ple conflicte col·lectiu amb la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries– a concentrar-se de 12.00 a 12.30 h davant les subdelegacions del Govern per mostrar la seva repulsa a l’atac succeït a Logronyo. A Catalunya, al seu torn tots els sindicats penitenciaris –Acaip, UGT, CCOO, IAC CATAC, Intersindical i CSIF– han subscrit un manifest de protesta per la situació que es viu al Centre Penitenciari de Ponent (Lleida).

El 31 d’octubre, un cap d’Unitat d’aquesta presó va ser evacuat ferit greu per l’agressió d’un intern desequilibrat. Aquest cap de setmana passat, en el perillós mòdul 6, els funcionaris van evitar «una baralla multitudinària entre diferents bandes d’interns a la zona de les escales», lloc «on no hi ha cap tipus de seguretat ni control per càmera», relata el manifest. Aquesta setmana la majoria de funcionaris d’aquest mòdul ha demanat trasllat.

Notícies relacionades

Entre les mesures que exigeixen els vigilants catalans, hi ha la d’«acabar amb l’augment desproporcionat d’interns amb problemes psiquiàtrics que ocasiona un increment de les situacions de risc que posen en perill la vida d’altres interns i dels funcionaris».

Està per veure’s si respon a aquest perill o té menys atenuants el viscut per un cap de serveis de la presó de Conca el 27 d’octubre. El cas va poder acabar en mort. El relat de l’informe, al qual ha tingut accés aquest diari, desborda el to burocràtic: «Quan els funcionaris entren a la cel·la, l’intern, totalment descontrolat, agressiu i mentre crida ‘us mataré, fills de puta’, s’abalança sobre ells portant vidres afilats [...] l’intern aconsegueix arribar al coll del cap de Serveis, proferint-li un tall pel qual comença a sagnar abundantment...».