Crisi del coronavirus

Sanitat busca ubicació per a la seva reserva estratègica de material Covid

El ministeri disposa actualment de les instal·lacions de Defensa –a Burgos i Colmenar Viejo (Madrid)– per a l’emmagatzemament de vacunes i material adquirit per fer front a la pandèmia

Sanitat busca ubicació per a la seva reserva estratègica de material Covid
5
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Disposar d’una reserva estratègica a escala nacional de productes crítics –mascaretes, equips de protecció, medicaments, vacunes...– per fer front a la pandèmia del coronavirus ha sigut una de les prioritats del Ministeri de Sanitat des de l’esclat de la pandèmia. De fet, el departament que dirigeix Carolina Darias vol centralitzar l’emmagatzemament de gairebé quatre milions de dosis de la vacuna contra la Covid-19. Actualment, part d’aquestes dosis i de la resta de material sanitari adquirit en el seu moment pel Govern per a la reserva estratègica nacional estan en instal·lacions del Ministeri de Defensa.

«Amb tota prudència, hi ha unes condicions òptimes per tenir el virus acorralat», va dir aquest dijous la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). La titular del departament va afegir que, amb gairebé un 90% de la població diana vacunada, el nostre país està «en un nivell tremendament òptim» perquè està a prop de la immunitat de grup.

No obstant, malgrat una situació tan favorable, el Consell de Ministres aprovava a finals d’octubre un acord pel qual s’autoritza l’adquisició de compromisos de despesa –amb càrrec a exercicis posteriors– a fi de possibilitar a Sanitat la tramitació anticipada d’un contracte de serveis de logística de la seva reserva estratègica de material sanitari, de protecció i farmacèutic per atendre la situació creada pel coronavirus.

L’objectiu d’aquesta reserva és tenir estoc suficient de cara a futures crisis sanitàries i que no tornin a repetir-se els durs moments viscuts en l’esclat de la pandèmia quan la falta de material per a la protecció dels sanitaris que lluitaven en primera línia o de respiradors per als malalts que es debatien entre la vida i la mort a les unitats de cures intensives va ser un drama.

Compres centralitzades

De fet, el juliol del 2020, el ple del Congrés aprovava els blocs del dictamen elaborat per la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica que contenien les conclusions dels grups de treball de Sanitat i Salut Pública. En l’epígraf relatiu a ‘Política farmacèutica, indústria biosanitària i reserva estratègica’, es cridava l’atenció sobre la necessitat d’establir una «reserva estratègica de productes sanitaris crítics» per garantir el proveïment de material sanitari, de protecció, productes químics i substàncies bàsiques, maquinària crítica o matèries primeres.

La compra de material sanitari es va centralitzar a través l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (Ingesa)

Durant aquell mateix estiu, Sanitat va anunciar que estava desenvolupant una reserva estratègica nacional amb equips de protecció individual i productes sanitaris com mascaretes, granotes o ulleres de protecció. La compra es va centralitzar a través l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (Ingesa), que, el juliol del 2020, va publicar un acord marc per a la compra de material sanitari. El fi, precisament, comptar amb un estoc d’aquests productes per fer front a qualsevol eventualitat que pogués produir-se pel coronavirus.

El compromís passava per adquirir, en un termini de dos anys, 3.700 milions d’unitats de bates quirúrgiques, guants de nitril, ulleres de protecció, mascaretes quirúrgiques tipus II i IIR, mascaretes de protecció FFP2, mascaretes de protecció FFP3, tests i kits d’extracció. L’import econòmic total de l’acord va arribar als 2.431.793.480 euros.

¿Com està en el dia d’avui aquesta reserva estratègica?. Des del Ministeri de Sanitat expliquen que aquest material està gestionat per la Direcció General de Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia, sense aportar més dades. De fet, com a detall, expliquen que part d’aquest estoc –com ulleres o mascaretes– ha anat a parar a la població de La Palma afectada per l’erupció volcànica.

Nou expedient de contractació

Fa tot just una setmana el Consell de Ministres aprovava un acord pel qual s’autoritzava l’adquisició de compromisos de despesa amb càrrec a exercicis posteriors a fi de possibilitar al departament que dirigeix Carolina Darias la tramitació anticipada d’un contracte de serveis de logística d’aquesta reserva estratègica de material sanitari, de protecció i farmacèutic.

De fet, va ser la Direcció General de Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia la que va sol·licitar l’autorització en l’aplicació pressupostària ‘Despeses originades en el Sistema Nacional de Salut derivades de l’emergència de salut pública en relació amb la Covid-19 a Espanya’, en què no hi ha crèdit inicial.

Per mantenir aquesta reserva i disposar d’un emmagatzemament de productes, el Govern va posar en marxa, inicialment tramitat pel procediment d’emergència, un contracte de serveis de logística que acaba el 8 de desembre d’aquest mateix any.

D’aquí, segons l’Executiu, la necessitat d’iniciar un nou expedient. El seu objectiu, desglossen, és el servei integral de logística de la reserva de material que inclou tots els processos operatius: des de la recollida, recepció, emmagatzemament i gestió d’estocs, fins a la distribució, transport i entrega, seguiment dels productes i control de les caducitats. El contracte tindrà una durada d’un any, prorrogable un any més. L’import del contracte a tramitar per a l’exercici el 2022 té un cost estimat de 6.235.993 euros.

Les vacunes, custodiades per Defensa

Actualment, el Ministeri de Sanitat té a la seva disposició les instal·lacions del Ministeri de Defensa, que permeten l’emmagatzemament en ultracongelació de 449.280 dosis de vacunes Pfizer. En aquest cas al Centre Militar de Farmàcia de la localitat madrilenya de Colmenar Viejo, on també es guarda part d’aquest material sanitari, com mascaretes o medicaments. En altres instal·lacions, les que Defensa té al seu Centre de Farmàcia Militar de Burgos, es guarda també part de l’estoc d’aquesta reserva estratègica.

Sanitat necessita disposar d’instal·lacions d’ultracongelació per emmagatzemar més de quatre milions de dosis de vacunes

Notícies relacionades

Ara, l’Executiu vol contractar els serveis de recepció, emmagatzematge i condicionament de 3.821.220 de dosis de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer que ha anat adquirint per compassar-se amb les noves fases de l’estratègia de vacunació, com l’administració de terceres dosis o la possibilitat que la vacuna s’administri als menors de 12 anys.

Sanitat assegura que necessita disposar d’instal·lacions d’ultracongelació amb capacitat per emmagatzemar més de quatre milions de dosis de vacunes. L’explicació és que, d’una banda, hi ha programades entregues puntuals que actualment no poden ser rebudes per les comunitats autònomes, al tenir saturada la seva capacitat d’emmagatzemament i, de l’altra, es necessita mantenir aquest volum de vacunes en un estoc centralitzat.