L’erupció continua

La lava del volcà de La Palma avança per les colades ja creades sense provocar més danys

  • La superfície sepultada augmenta en dues hectàrees en les últimes 24 hores v La qualitat de l’aire a la vall segueix «molt desfavorable»

La lava del volcà de La Palma avança per les colades ja creades sense provocar més danys
7
Es llegeix en minuts

La millor notícia que poden rebre els palmers avui dia és que la intensa lava que continua expulsant el volcà avança sobre les colades ja creades sense provocar noves destrosses al seu pas. La superfície sepultada pel material emanat des dels diferents cons a penes es va incrementar dimecres passat en 2 hectàrees, la xifra més baixa de les últimes setmanes. S’hi uneixen els paràmetres amb què es monitoritzen l’erupció, que mantenen una tendència a la baixa, amb especial incidència en el tremor –que recull el soroll que fa el magma quan puja pels conductes–, el valor del qual va tenir un important descens ahir a la tarda.

El comitè científic del Pevolca va apuntar al seu informe diari que els nivells d’activitat al con són molt variables al llarg del dia, «amb polsos ocasionals i elevada taxa d’emissió de lava». El material magmàtic solidificat avança en direcció oest des dels diferents cràters, amb algun vessaments puntuals dels tubs i canals volcànics preexistents, que oculten les illes que s’havien salvat del pas previ de les colades.

El director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, va declarar que «hi ha certa estabilitat» en l’avanç dels diferents fronts. El portaveu va explicar que les zones que encara reben aportació de lava eren la 3 (que arriba fins a la ‘fajana ‘de la platja de Los Guirres), 6 la (la que avança al nord de la muntanya de Todoque) i l’11 (l’última llengua formada i que amenaça la carretera LP-211), però que «no» s’havia registrat «un augment notable de la superfície d’afecció per les colades». Fernández va detallar que només s’havia incrementat en 2 hectàrees abans d’ahir, per les 4 de dimarts, fins a arribar a un total de 983,44. L’escàs creixement de les diferents zones al llarg d’aquests dos dies s’ha vist traduït en un menor dany en edificis i finques. La que més preocupa torna a ser l’11, que es troba parada a 100 metres de la carretera que uneix Todoque amb Las Manchas i que, en cas de ser engolida, reduiria els accessos a la localitat turística de Puerto Naos a una carretera comarcal d’un sol carril. Davant aquesta possibilitat, el Cabildo ja ha iniciat els treballs per habilitar la via a vehicles de gran tonatge.

L’estabilitat de què va parlar Fernández es veu reflectida també en els aspectes tècnics amb què es monitoritza el comportament del volcà, que des de fa uns dies es troben en una lenta tendència positiva. Entre aquests destaca el tremor, que ahir a la tarda va tornar a descendir a valors del 17 d’octubre després d’un lleuger increment durant la primera meitat del dia. La directora de l’Institut Geofísic Nacional, Carmen López, va indicar que aquest paràmetre es troba en un nivell «mitjà», encara per sobre del registres que farien entreveure un possible final de l’erupció.

Un altre dels paràmetres que els científics continuen analitzant per mirar d’intuir l’etapa en què es troba el procés volcànic és el diòxid de sofre al ventre volcànic, que dimecres va tornar a tenir un augment amb 29.400 tones diàries –el dia anterior en van ser 9.600–. Malgrat aquest «pols d’emissió», López va recalcar que l’evolució temporal que recullen els satèl·lits «continua reflectint una tendència descendent». En qualsevol cas, els dos registres estan molt lluny de les 500 tones diàries que anunciarien el final de l’erupció.

La sismicitat també mostra una evolució descendent al llarg de l’última setmana. I és que, per primera vegada, els terratrèmols detectats a la franja entre les 0.00 i les 20 hores no van superar el centenar i es van quedar en 86, pels 102 de dimecres i els 120 de dimarts. Així mateix, el de més magnitud va ser de 3,6 a l’escala mbLg, un valor sensiblement inferior al sisme de 5 que es va registrar durant dimecres al matí. Tots es van produir a una profunditat mitjana, d’entre 9 i 15 quilòmetres, excepte quatre que estaven a més de 20 quilòmetres. Per la seva banda, la deformació del terreny no ha mostrat cap variació.

Les novetats negatives van tornar a arribar des de la qualitat de l’aire. Si bé el diòxid de sofre en localitats com Los Llanos o Puntagorda es va reduir fins a situar-se en nivells bons, les partícules menors de 10 micres, les relacionades amb l’emissió de cendres i conegudes com PM10, es mantenen per sisè dia consecutiu en nivell «molt desfavorable» o «extremadament desfavorable», cosa que impedeix als ciutadans de Los Llanos de Aridane reprendre una certa normalitat dins del procés eruptiu. No obstant, al llarg d’aquest dijous es va mantenir entorn dels 150 micròmetres, amb una lleugera tendència a la baixa a última hora de la tarda, quan es va arribar als 120. Aquestes dades, no obstant, dupliquen els 50 que estableixen una qualitat de l’aire bona. Per això, el Pevolca recalca cada dia les recomanacions d’utilitzar mascaretes FFP2 si s’està al carrer i evitar fer qualsevol tipus d’activitat física a l’aire lliure.

Els pronòstics, en qualsevol cas, són encoratjadors, segons va assenyalar Rubén Fernández en l’habitual roda de premsa. «La previsió és que durant les pròximes hores aquestes condicions es mantinguin o millorin», va dir. Això va fer que el Pevolca anunciés que a les escoles i instituts dels municipis de Los Llanos de Aridane, El Paso, Tazacorte, Tijarafe i Puntagorda es reprendrien avui les classes presencials, després de tres dies ‘online’, tot i que amb restriccions: «Es mantindran a l’interior de les aules». Aquesta decisió, en canvi, va ser corregida immediatament per la Conselleria d’Educació, que va informar que les classes als centres d’aquests municipis continuaran impartint-se aquest divendres de forma telemàtica.

Aquestes previsions de millora de les condicions de l’aire arriben acompanyades dels vents alisis, que des de dimecres es troben presents a l’illa i que han permès que l’aeroport de La Palma operi amb normalitat. Rubén Fernández va afirmar que aquests vents bufaran amb intensitat «moderada» durant la jornada d’avui. S’hi uneix la inversió tèrmica, que si bé el dia d’ahir era «inexistent», durant aquest divendres se situarà entorn dels 2.000 metres d’altura, per tant, «no influirà en la qualitat de l’aire». Tot i que, va aclarir, tot dependrà de les emissions del volcà.

Així mateix, el director tècnic del Pevolca va presentar un nou pla de regulació del trànsit per a demà, dissabte, a les carreteres pròximes al volcà davant la previsió d’un augment de visitants. El comitè de seguretat va decidir que la circulació, entre les 17 i les 22 hores serà únicament de pujada per les vies LP-2 i LP-3 entre Los Llanos i Tajuya, i de baixada per la carretera d’Hermosilla. Fernández va avançar que en funció del que passi demà es decidirà si es tornen a utilitzar els busos llançadora entre Breña Alta i El Paso, que durant el pont de Tots Sants van ser utilitzats per 5.000 persones.

Quant als allotjats, el director tècnic del Pevolca va detallar que encara hi ha 460 desallotjats en dos hotels, cinc més que el dia anterior. D’aquests, 393 estan a Fuencaliente i 67 a Los Llanos de Aridane. A més, 43 persones dependents es troben en centres sociosanitaris del Cabildo de La Palma. Sobre el reallotjament dels afectats, el conseller d’Obres Públiques, Transports i Vivenda del Govern de les Canàries, Sebastián Franquis, va anunciar ahir al Parlament de les Canàries que l’Executiu ja ha adquirit les 30 primeres vivendes modulars de fusta per fer front a l’emergència habitacional a l’Illa. Aquest primer lot, de les 200 que es preveu adquirir, ja es troba disponible en un magatzem d’El Paso per a la seva instal·lació en una parcel·la proposada per l’ajuntament d’aquest municipi en el cas que aquest terreny compleixi les condicions necessàries per a aquest tipus de construccions. A més, el consistori haurà de procedir a la cessió del terreny a la conselleria després de la formalització dels corresponents acords plenaris de l’ajuntament, va comentar ahir el conseller en comissió parlamentària.

Notícies relacionades

Aquestes vivendes estan fabricades en fusta d’avet nòrdic, amb una superfície de 74 metres quadrats construïts, i compten amb tres habitacions, a més d’un saló-cuina, bany i lavabo. Interiorment totes estan acabades amb aïllament tèrmic i pladur i un parquet laminat, va informar la conselleria en un comunicat. «A mesura que els ajuntaments ens vagin cedint sòl anirem instal·lant les vivendes, però necessitem terra per poder instal·lar-les i això no depèn només de la voluntat del Govern, depèn que aquest sòl sigui òptim per poder immediatament instal·lar-hi aquestes vivendes prefabricades que ja hem començat a comprar», va informar Franquis.

D’altra banda, el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, acudirà avui a La Palma per sisena vegada des que es va iniciar l’erupció per mantenir una trobada amb el sector del plàtan, un dels més afectats pel volcà. Sánchez, que estarà acompanyat pels seus homòlegs al Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i al Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, participarà primer en la reunió del comitè director del Pevolca, que se celebrarà a Santa Cruz de La Palma i, al migdia, se citarà amb representants d’aquest sector a la Casa de Salazar.