Evolució

La baixada del tremor del volcà de La Palma, els sismes i el sofre apunten al final de l’erupció

  • El Pevolca remarca la millora de tots els paràmetres

  • «Els signes són positius; si segueix aquest camí, anirem bé», diu López

La baixada del tremor del volcà de La Palma, els sismes i el sofre apunten al final de l’erupció
6
Es llegeix en minuts

Hi havia un detall en les imatges captades pels drons que ahir a la tarda sobrevolaven la urbanització del Corazoncillo que ressaltava de la resta: enmig d’un camp tacat per la cendra, de sobte, tornava a aparèixer el color. El color de les teulades i les parets dels xalets d’aquesta localitat, la més pròxima al volcà de La Palma de les que encara queden dempeus, que pot ser un auguri que, potser, després d’un mes i mig, el final quedi a prop; que a l’illa aviat tornaran a brollar altres tons que contrastin amb el negre. Més enllà d’apreciacions, altres indicis d’aquesta millora són els paràmetres de l’erupció: el tremor –el soroll del magma quan ascendeix pels conductes–, els terratrèmols i els gasos que expulsen les diferents boques presenten una tendència a la baixa durant els últims dies. La directora de l’Observatori Geofísic Nacional, Carmen López, va reconèixer que, «sens dubte», són «signes positius, no hi ha dubte». Però –sempre hi ha un però– «s’han d’accentuar aquestes tendències» perquè encara hi ha valors molt alts.

L’indicador que més surt dels registres normals és el de diòxid de sofre. Els sensors òptics van recollir dimarts passat que al plomall s’havien emès 9.600 tones, un valor que, com va assenyalar López, «encara és molt alt», ja que s’ha de situar entorn de 100 per començar a parlar de la fase última de l’erupció. Malgrat això, aportava una altra dada que porta a l’esperança d’un possible final a mitjà-llarg termini: «Aquest descens es veu avalat per l’evolució temporal de les estimacions recollides per satèl·lits, que demostren també una tendència descendent». No obstant, la xifra recollida abans-d’ahir suposa fins a cinc vegades menys que la de diumenge, 31 d’octubre, quan es van superar les 50.000 tones.

Un altre dels paràmetres que es segueix amb atenció per intentar preveure l’etapa en la qual es troba el volcà és el tremor, que dimarts a la tarda de sobte va tenir un descens «abrupte», com el va qualificar el sismòleg de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) Itahiza Domínguez en el seu compte de Twitter. La directora de l’Observatori Geofísic Nacional va indicar sobre això que està a nivells del 24 d’octubre, però –sempre hi ha un però– «n’ha de baixar més» fins a arribar a l’episodi del 27 de setembre. Llavors l’erupció va parar per sorpresa de tothom durant unes hores, i després es va reprendre l’activitat amb virulència. «Estem molt lluny d’aquests nivells», va ressenyar en l’habitual roda de premsa en la qual el comitè científic del Pevolca informa de les últimes novetats.

I quedava l’activitat sísmica, que durant l’última setmana continua amb una tendència a la baixa després que en els dies 24 i 25 d’octubre s’acumulessin més de mig miler de tremolors. Des d’aleshores, aquesta xifra ha anat en descens fins a registrar-se en els últims set dies un miler de sismes, amb prop de 120 dimarts passat i ahir, entre les 00.00 i les 20.00 hores, 102. «Són bons senyals», va tornar a apuntar Carmen López, que va afegir un altre però a aquestes dades positives: «Han de disminuir les magnituds tan altes que estem tenint [ahir es va detectar un de 5 graus que es va sentir a tot La Palma, La Gomera i Tenerife] i les freqüències d’aquests terratrèmols». En qualsevol cas, la científica va recalcar que «si segueix aquest camí, anirem bé». Unes declaracions que han suposat una de les millors notícies que han rebut els palmers durant els últims 46 dies. No obstant, els científics mantenen la prudència perquè, com ressenya López en cada valor que fa públic, encara el diòxid de sofre, el tremor i la sismicitat continuen estant en molt alts nivells per entreveure un final pròxim.

Les notícies positives no van arribar únicament des del comportament que està mostrant el volcà de Cumbre Vieja en els últims dies. També es van donar a l’informar dels avenços de les diferents colades, que, segons va ressenyar el director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, amb prou feines havien avançat durant les últimes 24 hores. L’única novetat arribava des de la colada número 11, que havia avançat 50 metres i després es va parar. Això va suposar un dia més d’avantatge per als recursos d’emergències, que temen que tard o d’hora aquesta llengua avanci 100 metres més i sepulti un tram de la carretera LP-211 (Todoque - Las Manchas) i que invalidi el Camino Marta, que s’utilitza actualment en sentit pujada des de Puerto Naos. Aquesta possibilitat complicaria notablement els accessos a aquesta localitat turística de Los Llanos de Aridane. Fernández va declarar que el trànsit per aquest punt està «restringit» per «motius de seguretat» davant la proximitat de la colada. I va avançar que esperen que en un termini d’una o dues setmanes acabin els treballs de millora de l’estret camí que surt del Club de Tennis Valle Aridane, d’un sol carril, que fins ara era utilitzat en sentit baixada i que quedaria com a única via d’accés a Puerto Naos. «Pot donar sortida i entrada a vehicles de gran tonatge, sobretot per donar assistència als agricultors de Puerto Naos, La Bombilla i El Remo, i permeti els treballs a les dessaladores», va explicar el director tècnic del Pevolca.

Les comunicacions aèries, d’altra banda, van millorar durant la tarda d’ahir amb l’arribada dels vents alisis, que van ajudar a dissipar la columna de cendres que afectava la província de Santa Cruz de Tenerife. Això no va impedir que al matí no s’operés cap vol a l’aeroport de La Palma, que va començar a reprendre la normalitat a partir de les 15.00 hores. Per la seva banda, a Tenerife Nord es va tornar a operar aquest dimecres sense incidències després que la segona meitat de dimarts es registressin diverses cancel·lacions i desviacions per la presència d’arena volcànica. La previsió de cara a la jornada d’avui, segons va avançar Rubén Fernández, és la presència de pluges, que podran ser localment moderades, a la cara nord i est de La Palma, amb un increment en altura de la inversió tèrmica que també permetrà un respir per als habitants del vall d’Aridane.

Notícies relacionades

I és que el plomall tindrà l’oportunitat de tornar a créixer en altura, a diferència dels últims dies quan la inversió estava als 800 metres que feien de parapet. Això, unit a la gran quantitat de cendra que expulsava el volcà, va fer que durant dilluns i dimarts es recollissin altes concentracions de partícules menors de 10 micres (PM10) a Los Llanos. La qualitat de l’aire va passar llavors a «extremadament desfavorable», amb registres de fins a 250 micròmetres, cinc vegades més dels 50, on es marca el límit de la qualitat de l’aire com a bona. Amb el pas de les hores, la situació no ha canviat de manera considerable, ja que durant tota la jornada d’ahir el diòxid de sofre va mostrar un patró d’estabilitat en uns 200 micròmetres, que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) va qualificar de «molt desfavorable».

El Pevolca va tornar a informar de les dades del cadastre sobre la destrucció d’immobles, que recollien les vivendes que van ser sepultades dijous passat a la zona de Todoque. Des d’aleshores, el nombre d’edificis d’ús residencial es van incrementar en 127 fins a 1.176, els agrícoles van augmentar en 11 fins a 147, d’ús industrial 6 més i un total de 69, 4 més d’oci i hostaleria fins a 33, 13 d’ús públic (dos més) i 15 de qualificats com a d’altres (un més).