Tradició nadalenca

Aquests són els nous caganers del 2021

  • L’empresa gironina Caganer.com torna a fusionar tradició i modernitat i presenta una quarantena de noves figures per a aquest Nadal

3
Es llegeix en minuts
ACN

Una any més, l’empresa de Torroella de Montgrí Caganer.com converteix en caganers personatges famosos del món polític, esportiu, artístic i de ficció. Al seu catàleg de figuretes de fang artesanals, que compta ja amb més de 500 caganers, se n’hi afegeixen aquest any una quarantena més. A l’hora de crear-los, sobretot, el que prioritza és l’actualitat. Però en paral·lel, Caganer.com també aposta per anar engrandint la col·lecció amb personatges icònics atemporals, i estendre també el seu catàleg dedicat als oficis i a l’esport.

«La nostra col·lecció és molt transversal, volem que inclogui tots els públics i totes les edats», explica un dels dos germans que està al capdavant de l’empresa, Marc Alós.

Noves incorporacions

Noves incorporacionsAlgunes de les noves figures d’aquest any són el president Pere Aragonès; la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris (Joe Biden ja té el caganer des de l’any passat).

En esports, Caganer.com ha actualitzat la figura de Xavi Hernández, a qui el Barça vol fitxar com a nou entrenador, i també ha repintat l’exblaugrana Leo Messi (aquesta vegada, amb els colors del París Sant-Germain).

Les figures dedicades al món artístic i digital centren gran part de les novetats. Trobem els caganers del cantautor i polític Lluís Llach i el del polifacètic i transgressor Albert Pla. Però també s’incorporin al catàleg Andy Warhol (amb la inconfusible llauna de sopa Campbell’s), les cantants Alaska i la nord-americana Tina Turner, el jove ‘youtuber’ i ‘streamer’ Ibai Llanos, personatges del setè art com Indiana Jones i James Bond o de sèries com Baby Yoda. No obstant, en ficció, el protagonisme se l’emporten figures icòniques de la sèrie ‘El juego del calamar’.

En paral·lel, Caganer.com també ha continuat ampliant el catàleg d’oficis i esportistes. Aquí es troben, per exemple, un agent antiavalots, una parella de farmacèutics, un pizzer, una treballadora de la llar, dos oficinistes amb portàtil (que representin el teletreball arran de la Covid), treballadors de TMB o les figuretes d’halterofília, pàdel, tennis, ciclisme i pàdel surf.

Botiga pròpia a Girona

Botiga pròpia a GironaL’any passat, Caganer.com va patir de ple la pandèmia i les seves vendes van caure entre un 30 i un 40%. Sobretot, perquè les figuretes es venen en fires i mercats (com el de Santa Llúcia) i també en botigues de regals que, amb el coronavirus van haver de tancar, i algunes han desaparegut.

Per intentar revertir-ho, l’empresa gironina va potenciar la web (ara representa el 10% de les vendes) i va apostar per obrir botigues pròpies. Ja en té dues a Barcelona i ben aviat se n’afegirà una tercera a Girona.

Recuperació de les fires de Nadal

Marc Alós confia que la recuperació de les fires de Nadal, i el relaxament de restriccions, els permetin remuntar la situació i tornar a situar-se entre les 20.000 i 30.000 unitats entre aquest any i el 2022. «És molt diferent veure una parada plena de caganers, poder tocar-los i remoure, que no comprar-los a distància», explica.

Notícies relacionades

No obstant, Caganer.com tampoc oblida la seva botiga online. De fet, la web és el que els ha permès internacionalitzar-se i distribuir caganers arreu del món.

L’hivern passat, les figures més venudes van ser les del metge epidemiòleg Fernando Simón, el camperol català amb mascareta i guants i el sanitari (totes vinculades d’una manera o una altra amb la Covid). Els més venuts de la seva història continuen sent els de Barack Obama, Donald Trump, Carles Puigdemont i Leo Messi, a més del clàssic caganer amb barretina.

Temes:

Girona Nadal Fires