SALUT

Mónica García critica ‘MasterChef’ per banalitzar la salut mental

La ministra es va pronunciar després que el programa qüestionés que una participant el deixés al sentir-se pressionada. «Prioritzar el benestar emocional no és egoisme», va escriure a X.

Mónica García critica ‘MasterChef’ per banalitzar la salut mental

PATRÍCIA MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de Sanitat, Mónica García, va utilitzar ahir les xarxes socials per reprendre MasterChef –que ja va viure una forta crisi pel cas de Verónica Forqué– per no respectar i comprendre que una concursant hagi decidit abandonar el programa perquè "la tensió i la pressió" a la qual el concurs sotmet amb freqüència els participants ha afectat la seva salut mental. "Prioritzar el benestar emocional sobre els ritmes de vida frenètics no és egoisme, és una decisió valenta", va indicar García a X (abans Twitter).

Així mateix, la ministra va aprofitar per recordar una de les seves màximes: que la salut mental implica "abordar les causes que fan que la vida faci mal". "No volem una societat dopada amb cafeïna i ansiolítics", va afirmar en un tuit en què apareixia un vídeo del moment en el qual la concursant comunica la seva decisió d’abandonar el programa.

Sortida del programa

L’abandonament es va emetre dimecres a la nit, just abans de començar el repte final de la vetllada, en el cinquè programa d’aquesta temporada, quan Tamara va comunicar que se n’anava "voluntàriament" perquè hi ha moments en els quals s’ha sentit "menys còmoda". Un dels jutges, Pepe Rodríguez, li va preguntar el motiu de la seva decisió i ella va dir clarament que no se sentia "a gust". "Tampoc estic donant tot el que m’agradaria i constantment estic nerviosa, en tensió, amb pressió...".

Immediatament un altre dels jutges, Jordi Cruz, la va tallar i li va etzibar: "¿Saps el que passa? El Pepe t’està fent preguntes. Jo no te’n faria cap, només et diria chao. Li has tret l’oportunitat a molta gent". Parlava amb una cara molt seriosa.

I Tamara va contestar que se sentia frustrada, que no li venia de gust "seguir en la mateixa dinàmica" perquè no se sentia bé. "Perdoneu-me, però és més important estar bé jo que decebre-us a vosaltres. Amb tot el carinyo del món, ho lamento moltíssim". I a continuació, la tercera jutge, Samantha Vallejo-Nágera, li va retreure que una vegada els va dir que en primer lloc hi havia el seu "benestar", després el de la seva mare, el del seu marit i el del seu fill. "Molt bé, chao", l’acomiada Cruz amb cara de retret. Més tard MasterChef va emetre l’opinió d’un concursant que critica Tamara per abandonar i la titlla d’egoista.

Polítiques públiques

Notícies relacionades

"No és egoisme, sinó una decisió valenta", va assegurar García, que va qüestionar un programa en el qual s’ha banalitzat en prime time la salut mental quan la societat l’ha convertit en un assumpte central i des del seu ministeri es treballa per col·locar-la "en el centre de totes les polítiques".

Per a això, Sanitat ha creat un Comissionat de Salut Mental, que té per objectiu posar el focus en les causes que són al darrere de molts dels trastorns psicològics, els anomenats condicionants socials. "El que està generant aquest dolor és la falta d’habitatge, la violència masclista o la feina", afirma García. Així mateix, la titular de Sanitat aposta per reduir el consum de psicofàrmacs, com a principal solució als trastorns mentals.